Feirer FN-ros etter seieren over Tamiltigrene

Demonstranter bærer masker av den drepte tamillederen Velupillai Prabhakaran. Torsdag sa myndighetene på Sri Lanka at de har DNA-bevis for at LTTE-lederen virkelig er død. Foto: REUTERS/SCANPIX Les mer Lukk

<pRegjeringen på Sri Lanka er svært fornøyd med ros fra FNs menneskerettighetsråd etter seieren i krigen over den tamilske LTTE-geriljaen. Et vestlig krav om gransking av krigføringen ble nedstemt.</p

De vestlige landene nådde onsdag kveld ikke fram med sitt krav om etterforskning av påstander om at regjeringsstyrkene begikk krigsforbrytelser i sin sluttoffensiv mot Tamiltigrene. Torsdag feiret den srilankiske regjeringen dette som en stor diplomatisk seier.

– Vedtaket er en sterk tilslutning til vår presidents arbeid for å utslette terrorismen. Det er en godkjenning av den vellykkede håndteringen av verdens største gisselkrise, sa Sri Lankas minister for menneskerettigheter, Mahinda Samarasinghe.

«Skjold»

LTTE ble anklaget for å bruke titusenvis av tamilske sivile som «menneskelige skjold». Men regjeringsstyrkene ble på sin sine beskyldt for hensynsløst bombardement av områder som sto under geriljaens kontroll, men som også var fulle av sivile som ikke kunne komme seg unna.

FN har anslått tallet på sivile drepte på Sri Lanka i løpet av årets fire første måneder til over 7.000. FNs menneskerettssjef Navi Pillai sa nylig i Sikkerhetsrådet at både LTTE og regjeringsstyrkene har begått «grove brudd på internasjonale humanitære regler».

Srilankiske diplomater greide å få kalt sammen til ekstraordinært møte om saken i FNs menneskerettighetsråd i Genève onsdag. Her ble en resolusjon med ros til håndteringen av sluttoffensiven vedtatt med 29 mot 12 stemmer, mens seks land avsto fra å stemme.

Kritikk

Resolusjonen retter kritikk mot Tamiltigrene, men inneholder ingen kritiske merknader til regjeringsstyrkenes opptreden.

– Vi hilser velkommen regjeringens frigjøring av titusener av sivile som ble holdt som gisler av LTTE, heter det blant annet i teksten.

Kina, India og Pakistan stemte sammen med Sri Lanka for resolusjonen, som møtte skuffelse på vestlig hold.

– Menneskerettighetsrådet har gitt avkall på muligheten til å sende et klart budskap til dem som begikk overgrep, sa en canadisk diplomat i Genève.

De nordlige og østlige delene av Sri Lanka har ennå ikke fått full fred. Minst elleve antatte medlemmer av LTTE er drept i nye sammenstøt i jungelen øst i landet, sa talsmenn for regjeringsstyrkene ifølge nyhetsbyrået AP torsdag.

DNA-bevis

Det srilankiske militæret opplyste torsdag at det foreligger DNA-bevis for at LTTE-lederen Velupillai Prabhakaran virkelig er død.

Regjeringen på Sri Lanka har tidligere offentliggjort bilder av personen de hevder er den døde LTTE-lederen, men flere tilhengere har nektet å la seg overbevise.

Militærets talsmann, brigader Udaya Nanayakkara, opplyser at DNA-tester nå beviser at den døde personen på videoen virkelig var Velupillai Prabhakaran. (©NTB)