Hevder noen stjal maten og teltet

Den norske fjellklatreren Jarle Trå (39), hevder utstyret han hadde lagt igjen på 7.700 meters høyde var fjernet.Foto: Scanpix Les mer Lukk

<pFjellklatreren Jarle Trå som ble reddet ned fra Mount Everest i helgen, hevder noen tok telt, utstyr, mat og drikke som han hadde lagt igjen på 7.700 meters høyde.</p

Trå kom fram til sykehus i Nepals hovedstad Katmandu tirsdag, etter at han ble meldt savnet lørdag kveld og igjen kom til rette natt til søndag på 6.400 meters høyde.

– Det som virkelig gjorde at jeg fikk problemer, var at da jeg kom ned til 7.700 meters høyde, så var utstyret fjernet. Noen sherpaer hadde tatt alt utstyret, maten og drikken og alt. Da så det virkelig svart ut, sier Trå i et telefonintervju med TV 2.

Forvirret

Den norske klatreren forteller at han var noe forvirret idet han var helt på toppen, og han anslår at han snudde på ca. 8.800 meters høyde. Videre sier han at ferden ned den første biten gikk greit, til tross for at han hadde pådratt seg frostskader.

Redningen da utstyret var borte, var at Trå traff han to andre sherpaer, som ifølge ham var i samme situasjon. De slo følge, og det var nyttig fordi uværet førte til dårlig sikt.

– Tilstanden min da var for så vidt fin. Det var uværet som var utfordringen da. Min kritiske tilstand oppsto ikke før jeg var kommet ned fra fjellet til ABC, sier Trå til TV 2.

ABC er forkortelsen på Advanced Base Camp, som ligger på 6.400 meters høyde.

– Reddet livet mitt

I ABC traff Jarle Trå de tre andre nordmennene, som hjalp ham videre ned og sørget for transport til Katmandu.

– At jeg traff disse tre der, det reddet livet mitt, sier Trå som forteller at frostskadene på dette tidspunktet var i ferd med å føre til nedkjøling av hele kroppen.

– Det er jo alvorlig på et slikt sted, sier Trå.

Uten mén

Klatreren forteller at han ikke har planer om noen store ekspedisjoner med det aller første, men at han nå skal konsentrere seg om sitt firma der han leder klatregrupper på kommersiell basis.

– Jeg har det veldig bra. Skadene mine er fine i den forstand at jeg kommer til å bli helt fin igjen. Jeg får ingen varige mén av dette, sier Trå som legger til at han er «veldig ydmyk» for det som skjedde og «veldig glad for den hjelpen jeg har fått.»

Kritikken fra flere hold om at det er uforsvarlig å forsøke å innta Mount Everest uten oksygen eller andre hjelpemidler, ønsker Trå ikke å svare på. (©NTB)