Nord-Korea truer med angrep mot sør

En sørkoreansk soldat speider over mot Nord-Korea fra en utkikkspost nær den demilitariserte sonen mellom de to landene rundt 45 kilometer nord for Sør-Koreas hovedstad Seoul. Nord-Korea truer med å angripe Sør-Korea og har startet opp igjen et anlegg for anrikning av uran. Verdenssamfunnet truer med nordkoreanerne nye straffetiltak, men har begrenset spillerom. Foto: REUTERS / Kim Kyung-hoon / SCANPIX Les mer Lukk

<pNord-Korea truer med å angripe Sør-Korea. Verdenssamfunnet truer nordkoreanerne med nye straffetiltak, men har begrenset spillerom i et land der sivilbefolkningen allerede lider.</p

En nordkoreansk soldat holder vakt ved bredden av elva Yalu ikke langt fra byen Sinuiju nær Nord-Koreas grense mot Kina. Foto: Scanpix

Amerikanske spionfly har tatt bilder som viser at anrikningsanlegget i Yongbyon, 90 kilometer nord for Nord-Koreas hovedstad Pyongyang, igjen er satt i drift. Høyanriket uran brukes som «sprengstoff» i atomvåpen.

Meldingen om ny virksomhet i Yongbyon kom to dager etter at nordkoreanerne gjennomførte en kjernefysisk prøvesprengning. Landet har også prøveskutt flere raketter, og disse tiltakene har ført til økt spenning i Asia.

Se ABCTV: Truer Sør-Korea

Økt spenning

En talsmann for den nordkoreanske hæren skjerpet spenningen ytterligere da han onsdag sa at Nord-Korea ikke lenger føler seg bundet av våpenhvilen med Sør-Korea. Våpenhvilen ble inngått etter den blodige Korea-krigen mellom de to landene som raste fra 1950 til 1953.

– Uten en fungerende våpenhvile vil den koreanske halvøya igjen befinne seg i krigstilstand. Selv de minste fiendtlige handlinger rettet mot vår nasjon, som razziaer om bord i våre fredelige handelsskip, vil utløse et øyeblikket og skarpt militært svar, het det i en kunngjøring sendt ut av det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

– De som har provosert oss, vil få et svar så nådeløst at de neppe kan forestille seg det, het det videre.

Tonen i kunngjøringen tyder ifølge diplomater på at nordkoreanerne ikke har til hensikt å bøye seg for internasjonalt press, og landene i FNs sikkerhetsråd vet bare så altfor godt at eventuelle nye sanksjoner kan komme til å ramme uskyldige sivile.

Tomme lagre

For Nord-Korea befinner seg i en fortvilet økonomisk situasjon.

– Vinterlagrene med mat er brukt opp, og den første nye avlingen kan ikke ventes før i midten av juli, forteller programkoordinator i Norges Røde Kors, Torben Henriksen, som nettopp har kommet tilbake fra et besøk i Nord-Korea.

– I tillegg til den prekære matvaremangelen hersker det mangel på medisiner og medisinsk utstyr, som myndighetene ikke lenger leverer. Sykehusene er derfor helt avhengige av leveransene fra Røde Kors, som forsyner rundt 8 av landets 34 millioner innbyggere med medisiner og utstyr, sier Henriksen ifølge en pressemelding.

Henriksen bekrefter overfor NTB at Norges Røde Kors nettopp har fått bevilget 13,5 millioner kroner fra Utenriksdepartementet øremerket for hjelp til Nord-Korea. Dette er en økning på 2,5 millioner fra i fjor.

– Brukt opp

Henriksen sier at de fleste mulighetene til sanksjoner overfor det nordkoreanske regimet allerede er brukt opp. Nye straffetiltak kan komme til å ramme en sivilbefolkning som neppe vil forstå særlig mye av hvorfor de skal straffes, mener han.

– Dette er folk som er vant til å greie seg selv, samtidig som de bare får inn statlige kanaler med en ensidig flyt av informasjon, framholder Henriksen. Han tilføyer at det er veldig vanskelig å si med sikkerhet hvordan situasjonen i Nord-Korea nå er.

Men det er kjent at landet er inne i en «mager sesong» i påvente av neste avling. I mellomtiden jobber vanlige nordkoreanere intenst med å utnytte selv de miste ledige arealer til dyrking av mat, sier Torben Henriksen. (©NTB)