Booker-prisen til canadiske Alice Munro

Alice Munro fikk Booker-prisen. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<pDen canadiske forfatteren Alice Munro stakk tirsdag av med Booker-prisen, en av verdens mest prestisjefylte litteraturpriser.</p

Juryen roser Munro for «dybde og presisjon» i forfatterskapet.

77 gamle Munro er en av Canadas mest berømte forfattere og best kjent for sine noveller som hun tidligere har høstet flere gjeve priser for. Blant andre kjente forfattere på juryens såkalt kortliste i år var V.S. Naipaul, Mario Vargas Llosa og Peter Carey.

- Alice Munro er best kjent som novelleforfatter, men novellene hennes inneholder like mye visdom som de fleste romanforfatteres livsverk. Ved å lese Alice Munro lærer man til stadighet ting man aldri tidligere hadde tenkt på, heter det i juryens begrunnelse.

Den internasjonale utgaven av Booker-prisen deles ut annethvert år. Den ble første gang utdelt i 2005, og gikk da til den albanske forfatteren Ismail Kadare, mens prisen for 2007 gikk til Chinua Abeche fra Nigeria.

Denne utgaven av den litterære utmerkelsen må ikke forveksles med den langt eldre og mer kjente Booker-prisen, som er reservert for forfattere fra Storbritannia, Irland og land i Samveldet. Årets vinner av denne hovedprisen blir kunngjort i oktober. (©NTB)