Nord-Korea trosser verdenssamfunnet

Modeller av sørkoreanske og nordkoreanske raketter av eldre typer utstilt på et museum i Sør-Koreas hovedstad Seoul. Nordkoreanerne fortsetter å prøveskyte raketter: Tre utskytninger mandag ble fulgt av to nye tirsdag. Verdenssamfunnet ser med sterk uro på Nord-Koreas kjernefysiske prøvesprengning mandag og på de stadige testene av nye raketter. Foto: REUTERS / Jo Yong-hak / SCANPIX Les mer Lukk

<pNord-Korea trosser verdenssamfunnets kritikk og fortsetter å prøveskyte raketter. Spenningen i Asia øker ytterligere, og nå slutter Kina seg til kritikken av regimet i Pyongyang.</p

Nordkoreanerne skjøt tirsdag ut to nye kortdistanseraketter, den ene av bakke-til-luft-typen og den andre av en type beregnet på skipsmål.

Prøveutskytningene skjedde dagen etter at Nord-Korea gjennomførte en atomprøvesprengning.

Prøvesprengningen er fordømt av FNs sikkerhetsråd, og regjeringen i Beijing uttrykte tirsdag misnøye med nabolandets opptreden.

– Kina har gjort sitt syn klart direkte overfor Nord-Korea, sa det kinesiske utenriksdepartementets talsmann Ma Zhaouxu.

Raketter

Men protestene ser ikke ut til å ha gjort inntrykk i Pyongyang. Etter tre prøveutskytinger mandag ble to nye raketter avfyrt fra en base på den nordkoreanske østkysten tirsdag, melder det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Spenningen i regionen blir neppe mindre når Sør-Korea nå slutter seg til et amerikansk initiativ for å stanse skip som mistenkes for å ha masseødeleggelsesvåpen om bord. Nord-Korea har truet med at stansing av landets fartøyer vil bli oppfattet som en krigserklæring.

En tjenestemann i Seoul betegner de nye prøveutskytningene som «sabelrasling». Samtidig som Kina ber Nord-Korea vende tilbake til sekslandsforhandlingene om landets atomprogram, krever Russland skarpere lut fra Sikkerhetsrådet.

Krassere

En talsmann for utenriksdepartementet i Moskva sa tirsdag at landet vil stemme for en ny og krassere resolusjon mot Nord-Korea.

– Reaksjonen må bli hard, for her dreier det seg om intet mindre enn Sikkerhetsrådets autoritet, framholdt han.

Analytikere mener ifølge nyhetsbyrået Reuters at hensikten med prøvesprengningen og rakettutskytningene er å styrke den nordkoreanske lederen Kim Jong-ils grep om makten. Det spekuleres på om Kim arbeider med den politiske arvefølgen i Nord-Korea.

Ifølge disse spekulasjonene vil Kim ha sin tredje eldste sønn som etterfølger. Ved å prøvesprenge atomvåpen og prøveskyte raketter forsøker Kim å sikre seg de nordkoreanske militæres støtte til en slik ordning, skriver Reuters. (©NTB)