Årets Ibsen-vinner

Ariane Mnouchkine får Ibsen-prisen. (Foto: ibsenawards.com) Les mer Lukk

<pDen internasjonale Ibsen-prisen for 2009 tildeles den franske teaterdirektøren Ariane Mnouchkine.</p

For sine mange forestillinger ved Theatre du Soleil i Paris og for sin nytenkning, mottar hun Ibsen-prisen for 2009. Det ble offentliggjort på en pressekonferanse i Oslo tirsdag.

I mange år har Mnouchkine samlet mennesker og ideer ved Theatre du Soleil i Paris. Hun grunnla teateret i 1964 og har bygd sin filosofi på at det skal være en uavhengig arena og et sted der viktige stykker spilles.

Det første stykket hun satte opp var revolusjonshistorien «1789» med for en stor del unge skuespillere. Det ble umiddelbart en suksess, og forestillingen ble sett av over 300.000. Dermed hadde hun også realisert sin drøm om å skape et radikalt teater som kombinerte skarp, ofte sylskarp, kritikk av det bestående samfunn med spektakulær teaterkunst.

Vitne til eventyr

- Alle som har sett Ariane Mnouchkines forestillinger på Theatre du Soleil kommer ut med en følelse av å ha vært vitne til et eventyr. Noe som er større enn livet og som samtidig handler om livet. En reise som gir nye kunnskaper om historien og samfunnet, som beriker både tanker og følelser og som allerede gjennom sitt teaterspråk fyller publikum med en paradoksal tro på framtiden, heter det i juryens begrunnelse.

Juryen for Ibsen-prisen peker også på at hun er et levende bevis for at ritualenes kilder ikke har tørket ut.

Gir av seg selv

Mnouchkine har ved Theatre du Soleil satt opp fortellinger om kriser, fra tidligere kriger til dagens forfølgelser og flyktningstrømmer. Men selv i stykker som har håpløsheten i seg, og i noen tilfeller svært også dystre framtidsutsikter, gir hun igjen til publikum av seg selv og teateret. Hun har selv sagt, og det samme uttrykker juryen, at Theatre du Soleil ønsker å dele livsmot, glede og medmenneskelighet med publikum.

Ibsen-prisen ble delt ut for første gang til Peter Brook i 2008. Prisen er på 2,5 millioner kroner. (©NTB)