Nord-Korea gjennomførte atomprøvesprengning

Jordskjelvet målte 4,7 på RIchters skala, og skjedde i et område uten tidligere seismisk aktivitet. Bildet viser utskytingsrampen for kortdistanseraketten som ble testet kort tid etter prøvesprengningen. Faksimile: USGS Les mer Lukk

<p"- Vil garantere fred og trygghet på den koreanske halvøy", ifølge melding.</p

Seoul (NTB-AFP-Reuters): Nord-Korea gjennomførte mandag morgen en atomprøvesprengning, bekrefter det statlige nyhetsbyrået KCNA. Reaksjonene i nabolandene er sterke.

– Nord-Korea gjennomførte en ny og vellykket underjordisk prøvesprengning 25. mai, som ledd i arbeidet med å styrke sitt atomvåpenselvforsvar på alle mulige måter, het det i meldingen.

– Denne testen vil bidra til å styrke vår suverenitet og sosialisme og vil garantere fred og trygghet på den koreanske halvøy og i regionen rundt, lød meldingen videre.

Prøveskjøt ny rakett

Kort tid etter kom meldingen om at landet i tillegg hadde testet en ny kortdistanserakett.

Ifølge en diplomatkilde i Seoul hadde raketten som ble skutt ut mandag en rekkevidde på 130 kilometer. Den ble avfyrt fra en base i Musudan-ri i distriktet Hwadae i de nordøstlige delene av Nord-Korea.

Ifølge Yonhap dreide det seg om en bakke-til-luft-rakett, altså en rakett som kan brukes til å skyte ned fiendtlige fly eller raketter. Nordkoreanerne prøveskjøt en langdistanserakett fra Musudan-ri 5. april i år.

Krisemøte

Prøvesprengningen ble først registrert i Sør-Korea, der president Lee Myung-Bak har innkalt til krisemøte.

Sørkoreanske geologer bekreftet å ha registrert en rystelse fra naboen i nord, og det samme gjorde amerikanske geologer som registrerte et «kunstig jordskjelv» som ble målt til 4,7 på Richters skala.

En talsmann for utenriksdepartementet i Washington kunne likevel ikke bekrefte meldingene om at det hadde funnet sted en atomprøvesprengning.

– Vi har sett rapportene, men kan på det nåværende tidspunkt ikke bekrefte dem, sa talsmannen Andy Laine. Ifølge det statlige amerikanske byrået for geologi (USGS) fant "jordskjelvet" sted i et område helt fritt for bruddlinjer. I tillegg har skjelvet funnet sted i jordoverflaten.

Protest mot FN

Ifølge sørkoreanske etterretningskilder skal prøvesprengningen ha funnet sted nær byen Kilju nordøst i Nord-Korea, der landet også gjennomførte sin første atomprøvesprengning i oktober 2006.

Nordkoreanerne oppgir selv at mandagens prøvesprengning var kraftigere enn den første, og dermed også et bevis for at de stadig utvikler sin atomteknologi.

Nord-Korea har i flere uker truet med å gjennomføre en atomprøvesprengning, i protest mot at FNs sikkerhetsråd nylig skjerpet sanksjonene mot landet.

FN-fordømmelsen var et resultat av en nordkoreansk rakettoppskytning i begynnelsen av april. Nord-Korea hevdet at raketten plasserte en kommunikasjonssatellitt i verdensrommet, mens kritiske røster mente at det i realiteten var snakk om en fordekt test av en langdistanserakett.

Reagerer sterkt

Seoul-børsen reagerte sterkt da nyheten om atomprøvesprengningen i nord ble kjent mandag, og verdien av aksjene falt med 4 prosent.

Japanske myndigheter reagerer også sterkt og statsminister Taro Aso satte umiddelbart ned en krisegruppe, opplyser en talskvinne.

Japan vil svare på den nordkoreanske prøvesprengningen på «en svært ansvarlig måte» ved å bringe saken inn for FNs sikkerhetsråd, forsikret en talsmann for utenriksdepartementet i Tokyo.

FNs sikkerhetsråd skulle senere mandag komme sammen for å drøfte nordkoreanernes nye kjernefysiske prøvesprengning. Prøvesprengningen har vakt sterke internasjonale reaksjoner, og Sikkerhetsrådet trer sammen etter anmodning fra Japan.

Nord-Korea, som har rundt 1,2 millioner kvinner og menn under våpen, gjennomførte sin første atomprøvesprengning i 2006. Landet har også prøveskutt en rekke raketter av ulike typer, noe som har bidratt til den internasjonale bekymringen.