Drapsmistenkt nordmann redd for å bli drept

Tjostolv Moland (28) og hans 27-årige kamerat er siktet for drap på sin sjåfør, Abedi Kasongo. Foto: Troens Bevis / SCANPIX. Les mer Lukk

<pDen drapsmistenkte Tjostolv Moland (28) er redd for å bli drept etter at han søndag ble tatt med på en 500 kilometer lang bilferd for å finne våpenet som angivelig ble brukt av ham i drapssaken i Kongo.</p

Oslo (NTB-Arnt Folgerø): - Hvis jeg dør på denne turen, er jeg blitt myrdet, sa Moland til sin far, Knut Moland, før han søndag klokka 12.25 lokal tid ble tatt med på ferden.

Tidlig søndag morgen troppet flere vakter opp i den militære cella i Kisangani der Moland og en annen nordmann sitter fengslet.

Uten forvarsel ble Tjostolv Moland av den lokale etterforskningslederen bedt om å være med på en biltur for å finne det angivelige drapsvåpenet. Moland trodde at han skulle skytes.

Ifølge Dagladets nettutgave sa han til den norske ambassaderepresentanten på stedet at det ville være livsfarlig å sende ham av gårde sammen med kongolesiske soldater.

UD fornøyd

Den norske ambassaderepresentanten, Lars Ekman, sa at norske myndigheter ønsket en representant med på turen. Dette ble avslått av den militære etterforskningslederen, Roger Wawara, som sa at nordmannen ville være trygg sammen med soldatene som skulle følge med på turen.

Diskusjonen endte med at Ekman fikk gjennomslag for at Molands kongolesiske advokat og en tolk skulle være med og kjøre den andre av de to bilene på turen.

Moland kjørte i en annen bil sammen med etterforskningslederen og flere soldater, til sammen ni personer i alt.

Pressetalskvinne i Utenriksdepartementet, Ragnhild Imerslund, sier at norske myndigheter er fornøyd med at den kongolesiske advokaten ble med.

- Bilturen er en del av etterforskningen, og den kan ikke vi blande oss opp i, sier hun til NTB.

På drapsåstedet

Det angivelige drapsstedet ligger, ifølge misjonær Jon Anders Bregård, 109 kilometer fra Kisangani.

Militærfølget med Moland stanset søndag ettermiddag ved det som skal være drapsåstedet, melder Dagbladet.

Den drapsmistenkte nordmannen kjente seg ikke igjen på stedet, trolig fordi drapet på sjåføren til de to nordmennene skjedde om natta.

På åstedet søndag fortalte Moland at han drapsnatten hørte tre eller fire skudd, til høyre for bilen han da satt i. Nordmennene har forklart at de ble angrepet, og at sjåføren ble drept av angriperne.

For å finne det angivelige drapsvåpenet, må følget med Moland kjøre ytterligere 400 kilometer fra det angivelige åstedet.

Bregård sier til NTB at han har en telefonkontakt, en evangelist, 262 kilometer fra Kisangani.

- Avtalen er at telefonkontakten skal ringe meg når følget passerer for å gi meg opplysninger om hvordan turen forløper, sa Bregård til NTB søndag ettermiddag like før han skulle inn i militærfengselet i Kisangani med mat til den andre fengslede nordmannen.