Sterke reaksjoner på Frp-vedtak om dødshjelp

Frp vil ha frihet til å bestemme over eget liv, noe som betyr at man også bør sikres retten til en verdig avslutning på livet. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pFremskrittspartiet går inn for å tillate aktiv dødshjelp under klare forutsetninger. Vedtaket møter sterke reaksjoner.</p

Gardermoen (NTB): Et forslag fra ungdomsorganisasjonen FpU ble overraskende vedtatt av landsmøtet lørdag.

Landsstyrets innstilling gikk opprinnelig ut på at Fremskrittspartiets representanter skulle stilles fritt i dette spørsmålet, men FpU tok opp en tidligere forkastet formulering om at aktiv dødshjelp i noen situasjoner skal tillates, regulert av et strengt lovverk.

Voteringen på dette punktet var preget av en del uklarheter om hva det faktisk ble stemt over. Punktet ble derfor tatt opp til ny votering, og flertallet for betinget aktiv dødshjelp ble bekreftet med 131 av 235 delegater.

I det vedtatte avsnittet heter det at Frp vil ha frihet til å bestemme over eget liv, noe som betyr at man også bør sikres retten til en verdig avslutning på livet.

Frp er det første partiet i Norge som godtar en slik omstridt praksis.

FpU viser til at aktiv dødshjelp kan godtas i tilfeller av langt framskreden og uhelbredelig kreft.

Reagerer sterkt

Senterpartiets nestleder Trygve Slagsvold Vedum reagerer sterkt på vedtaket, som han karakteriserer som farlig.

- Det er et veldig farlig vedtak. Vi passerer en ukrenkelig grense når man kan begynne å ta liv på vegne av det offentlige. Vi er livredde for at dette over tid vil føre til at de som er aller sykest kan føle seg til bry for samfunnet og føle at det er en lettelse for pårørende og de rundt dem at de avslutter livet sitt, sier Slagsvold Vedum til NTB.

Han mener i tillegg at argumentasjonen for aktiv dødshjelp aldri har vært dårligere enn nå, for det finnes nå såpass gode medisiner at det er mulig å lindre smerte på en helt annen måte.

- Det er umulig å sette en grense når den først er åpnet, for da blir den flytende, avslutter Trygve Slagsvold Vedum.

- Sjokkert

- Jeg er mildt sagt overrasket og sjokkert over at de vil gå inn for aktiv dødshjelp. Men dette føyer seg inn i den liberale politikken Frp har ført i verdispørsmål, blant annet knyttet til bioteknologiloven, sier stortingsrepresentant for KrF og medlem av helse- og omsorgskomiteen Laila Dåvøy til Dagbladet.no.

Lege og SV-representant i helse- og omsorgskomiteen, Olav Gunnar Ballo, sier til samme avis at forslaget er forferdelig.

- Jeg synes dette er helt forferdelig. Det å ta liv er det motsatte av det helsepersonell skal drive med. Erfaringer fra andre land viser også at aktiv dødshjelp har ført til at respekten for liv avtar, sier han.

Også Legeforeningen reagerer sterkt på vedtaket på Frps landsmøte.

- Pasientene skal være trygge på at de får behandling og hjelp fra legen. Leger skal ikke ta liv, sier president Torunn Janbu i Den norske legeforening til VG Nett.

Levi Fragell i foreningen Retten til et verdig liv er foreløpig den eneste som hilser vedtaket velkommen.

- Det er en stor oppmuntring for oss som har kjempet for dette i mange år at et stort politisk parti tar dette på alvor, sier han.