Horst Köhler gjenvalgt som tysk president

Horst Köhler er gjenvalgt.
<pTysklands president Horst Köhler er gjenvalgt for fem nye år. Valget er en triumf for statsminister Angela Merkel.</p

Berlin (NTB-Reuters): Köhler (66), som tilhører Merkels konservative parti CDU, vant rent flertall under avstemningen i Forbundsforsamlingen lørdag og slo dermed ut sin viktigste utfordrer, sosialdemokraten Gesine Schwan.

Med støtte fra CDU, søsterpartiet CSU, Fridemokratene og et lite støtteparti fra Bayern, Frie velgere, fikk Köhler 613 stemmer av i alt 1.224.

Det var akkurat nok til å unngå en ny valgrunde.

Test

Valget var på forhånd regnet som en test på partidisiplinen i Merkels eget parti, fire måneder før tyskerne skal velge ny nasjonalforsamling. Sammen med sine støttepartier har nemlig CDU kun ett mandats flertall i Forbundsforsamlingen, som skal velge presidenten.

Motkandidat Schwan fikk 503 stemmer. Hun støttes av sosialdemokratene i SPD, som sitter i koalisjonsregjering sammen med Merkels CDU, og De grønne, som til sammen har 514 plasser i nasjonalforsamlingen.

Schwan hadde håpet å få nok stemmer til at det ville bli en andre valgrunde, der hun kunne ha regnet med stemmene til 90 representanter som tilhører det venstreorienterte opposisjonspartiet Die Linke.

Moralsk autoritet

Også i 2004 ble universitetsdirektøren Schwan slått av økonomen Köhler, som tidligere har vært sjef for Det internasjonale pengefondet (IMF), med knapp margin.

Köhler er Tysklands niende president, og den fjerde som er blitt gjenvalgt. Presidenten har ingen politisk makt, men blir ofte ansett som en moralsk autoritet for landet.

Den tyske presidenten velges ikke direkte av folket. Hun eller han utpekes av Forbundsforsamlingen, som kommer sammen hvert femte år og har som eneste oppgave å kåre presidenten for den kommende femårsperioden.

Halvparten av forsamlingen består av medlemmer av nasjonalforsamlingen, mens den andre halvparten er representanter fra landets 16 delstater.