Spania erter på seg stormaktene

Tibetanske kvinner løper fra kamper mellom demonstranter og kinesiske soldater. Tidligere denne måneden begynte en spansk dommer etterforskningen av åtte kinesiske ledere mistenkt for folkemord i mars 2008. Les mer Lukk

<pI over ti år har spanske dommere jaget personer som mistenkes for grove brudd på menneskerettighetene. Jakten har skapt kraftig irritasjon i land som Kina, Israel og USA.</p

Israel har reagert med harme på en spanskledet etterforskning av et bombeangrep mot Gazastripen i 2002, da en leder for den palestinske gruppen Hamas og 14 andre ble drept. De hevder palestinere kynisk forsøker å utnytte det spanske rettsvesenet.

Kinas Madrid-ambassade krever at Spania stanser en rettslig gransking av dødsfall og forsvinninger i det kinesiskstyrte Tibet. Hvis ikke regjeringen overstyrer rettsvesenet, kan det får alvorlige følger for det tosidige forholdet, lyder trusselen.

Guantanamo

USA er på sin side irritert over at spanjolene har satt i gang to ulike granskninger av mulig tortur i den beryktede Guantanamo-leiren på Cuba. Irritasjonen kan skade statsminister Jose Luis Rodriguez Zapateros arbeide for å styrke forholdet til lederne i Washington.

– Vi kan ikke bli et slags juridisk verdenspoliti, sier Carlos Divar, som leder CGJP, tilsynsmyndigheten for det spanske rettsvesenet. Hvis spanjolene utnevner seg til globale overdommere, vil det skape «daglige diplomatiske konflikter», mener han.

Regjeringen i Madrid ventes å gå inn for en lovendring som vil begrense dommeres etterforskning av brudd på menneskerettighetene til saker med klare forbindelser til Spania. Mange menneskerettsaktivister beklager denne innstillingen.

Garzon

Aktivistene mener spanske dommere har gjort mye for å få personer som anklages for grove brudd på folkeretten, pågrepet og dømt. I 1998 forsøkte dommeren Baltasar Garzon å få den chilenske eksdiktatoren Augusto Pinochet utlevert fra Storbritannia.

Den overordnede domstolen Audiencia Nacional, der Garzon nå arbeider, etterforsker for tiden rundt et dusin saker med forbindelser til åtte land. Disse landene er El Salvador, Guatemala, Israel, Kina, Marokko, Rwanda, Tyskland og USA.

Domstolen begrenset først sine granskninger til saker der spanske statsborgere var innblandet. Men Audiencia Nacional har nå også begynt å behandle saker uten slik tilknytning, ut fra tanken om at forbrytelser som folkemord er et universelt juridisk ansvar.