– Mange nekter for medlemskap i innvandrerforening

Leder Fazal Hussain i Pakistan Velferds Organisasjon mener medlemmene som sier de ikke er medlem, lyver. Arkivfoto: Ørn Borgen / Scanpix. Les mer Lukk

<pEn innvandrerforening som i løpet av de siste ti årene har fått drøyt én million kroner i støtte av Oslo kommune, mistenkes for medlemsjuks. </p

Oslo (NTB-Solveig Joten Svensen): Det er TV 2 som har ringt et tilfeldig utvalg av medlemmene som er oppført i organisasjonens medlemslister. 28 av 34 oppringte personer, eller 80 prosent, benektet medlemskap i foreningen.

Leder Fazal Hussain i Pakistan Velferds Organisasjon mener medlemmene TV 2 har snakket med lyver.

– Du vet hvor mange gærninger det er i foreningen. En dag er de mot deg og en annen dag er de mot meg. Det er ikke så lett å lede foreningen, sier Hussain.

Han benekter at medlemstallet, som i en søknad om støtte fra Oslo kommune i februar viste 506, er blåst opp.

Senest i februar fikk Pakistan Velferds Organisasjon 265.000 kroner fra Utenriksdepartementet til et seminar om islam og demokrati i Oslo.

Vil motbevise

Khalid Mahmood, som er stortingskandidat for Arbeiderpartiet i Oslo, har siden oppstarten i 1974 hatt sentrale styreverv i foreningen, men gikk av som sekretær i mars.

– Så vidt jeg vet har styret nå bedt alle medlemmene om skriftlig bekreftelse på medlemskapet sitt. Disse bekreftelsene vil de legge fram for å motbevise beskyldningene om medlemsjuks, sier Mahmood til NTB.

Han sier at organisasjonen umulig kan ha mottatt så mye som én million kroner av Oslo kommune, og viser til at maksimumsbeløpet for støtte til små organisasjoner er 60.000 kroner per år.

Ifølge TV 2 har medlemmene i Pakistan Velferds Organisasjon blitt meldt inn samme dag, samtidig som medlemsavgiften for alle er satt kontant inn på konto – av organisasjonen selv. Dette finnes det ifølge Mahmood en naturlig forklaring på:

– Organisasjonen er veldig liten, og for å spare penger på utsendelse av giroer og annet, betaler medlemmene kontingenten kontant på møter innen utgangen av hvert år. Kassereren setter pengene fortløpende inn på foreningens konto, forteller den tidligere sekretæren.

– Toppen av et isfjell

Venstre-politiker Abid Q. Raja mener medlemsjuks er del av en ukultur som må bekjempes.

– Jeg vil tippe ut fra de rykter som er i miljøene, at dette er toppen av et isfjell. Hvis en går dypere inn i dette, vil en finne større økonomiske misligheter, i form av underslag, utroskap og bedrageri, sier Raja til TV 2.

Han krever at Oslo kommune griper inn i den aktuelle saken og gransker medlemslistene.

– Dette er juks med fellesskapets midler, og denne typen saker skader alle innvandreres omdømme, sier den tidligere forsvarsadvokaten. (©NTB)