Steile fronter om muslimer

<pInitiativet «Stopp muslimhetsen» vil bli møtt av motdemonstranter under markeringen i Oslo i ettermiddag. </p

Oslo (NTB-Mats Rønning): – Alle er innstilt på at dette skal gå fredelig for seg. Jeg tror vi vil passere motdemonstrasjonen uten problemer, sier leder Kari Helene Partapuoli i Antirasistisk Senter til NTB.

Hennes meningsfeller møtes til markering på Grønlands torg i Oslo klokken 16.30. Derfra skal aksjonistene gå i demonstrasjonstog til Stortinget. Underveis vil de bli møtt av motdemonstranter i miljøet rundt organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge. Leder Arne Tumyr og hans folk samler seg under paroler som «Nei til islam, ja til frihet» og «Islamkritikk er ikke hets».

Bispestøtte

Oslo-biskop Ole Christian Kvarme er blant dem som har signert oppropet fra initiativet «Stopp muslimhetsen». Andre støttespillere er Islamsk Råd Norge, flere politiske ungdomspartier og Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH).

– Omtalen og beskrivelsen av norske muslimer i offentligheten er altfor ensidig. Helhetsbildet som skapes er fullstendig feilaktig og mange opplever dårlig behandling som følge av dette, sier Partapuoli til NTB.

I oppropet understrekes det at ytringsfrihet også omfatter et ansvar og at debatten om islam har tatt en skremmende retning.

«Den konstante trakassering av muslimer hindrer integrering og gjør det vanskelig for norske muslimer å være del av det norske samfunnet. Det er bekymringsverdig at unge muslimer født og oppvokst i Norge sier at de nå føler seg fremmede i sitt eget land», framholdes det.

Hijabdebatt

– Et eksempel er de mange muslimske kvinnene som opplevde usaklig diskriminering på arbeidsplassen etter debatten om hijab til politiuniformen. Enkelte opplevde sågar å bli angrepet på åpen gate fordi de gikk med hijab, sier Partapuoli.

Hun understreker at demonstrasjonen ikke vil ha slutt på all kritikk av islam og innvandrere.

– Demonstrasjonen dreier seg ikke om kritikk av islam, men hets av muslimer. Det er kjempeviktig med kritikk, men det er noe annet når muslimer i Norge framstilles som farlige fiender av norsk kultur, sier hun.

Partapuoli viser til at den norske befolkningen blir alt mer positiv til innvandring, samtidig som skepsisen til muslimer brer seg.

– Alle har et ansvar for integreringen, også minoritetene. Men det er et hovedkrav at storsamfunnet sørger for at alle mennesker har like muligheter, sier hun.

Athar Ali i Norsk Innvandrerforum mener politikerne har et spesielt ansvar nå som valgkampen snart er i gang for alvor.

– Vi ber spesielt Frp som nå har innledet sitt landsmøte om å vise ansvar. Det er selvsagt lov å snakke om integrering, men uten å stigmatisere enkelte grupper i samfunnet, sier han. (©NTB)