Indianere ber Oljefondet trekke seg ut av Canada

Direktør for Statens pensjonsfond Utland - også kjent som Oljefondet - Yngve Slyngstad har fått en henvendelse om å trekke seg ut av et kanadisk selskap på grunn av en planlagt gassledning. Foto: Scanpix Les mer Lukk


Oslo (NTB): Lubicon-stammen i Canada ber Oljefondet om å trekke seg ut av selskapet TransCanada fram til det foreligger en løsning på konflikten om bygging av rørledning gjennom stammens område.

Investeringen til Statens pensjonsfond utland (Oljefondet) er på nesten 1 milliard kroner, rundt 160 millioner canadiske dollar, i selskapet TransCanada. Dette selskapet skal til høsten starte bygging av en ny rørledning for transport av gass gjennom området til Lubicon-stammen i provinsen Alberta.

FN karakteriserer gassrørprosjektet som brudd på menneskerettighetene, skriver Teknisk Ukeblad.

Indianerstammen har sendt et brev til Oljefondet med bønn om at fondet trekker seg ut inntil det foreligger en avklaring i saken. FN har bedt myndighetene i Canada om å stanse virksomheten inntil det foreligger en avtale med indianerstammen om bruk av landområdet. Amnesty Norges leder John Peder Egenæs krever også at Oljefondet trekker seg ut av TransCanada.

Leder av Oljefondets etikkråd Gro Nystuen vil ikke si noe konkret om saken.

– Vi kommenterer ikke slike saker før Finansdepartementet eventuelt har tatt en avgjørelse. Men jeg kan bekrefte at vi har mottatt brevet fra Lubicon-stammen, og at dette er en sak som er relevant for etikkrådet, sier hun. (©NTB)