– Barn bortføres fra leirer på Sri Lanka

BORTFØRES: En menneskerettighetsgruppe mener paramilitære grupper stjeler barn fra flyktningleire i Sri Lanka. Foto: Reuters Les mer Lukk

<pKidnappes for løsepenger eller for å kjempe som barnesoldater.</p

London (NTB-AFP): Ifølge en menneskerettighetsgruppe blir barn systematisk bortført fra flyktningleirer på Sri Lanka. – Myndighetene vet om det, men gjør ingenting, sier organisasjonen.


Menneskerettighetsgruppen Koalisjonen for stans av bruk av barnesoldater sier den sitter med bekreftede opplysninger om at barn bortføres fra flyktningleirer i Vavuniya-området, ofte av paramilitære tamilske grupper.

Barn helt ned til tolvårsalderen har forsvunnet fra disse leirene, som er opprettet for å ta imot sivile som flyktet fra kampene mellom regjeringsstyrker og den tamilske LTTE-geriljaen.

Paramilitære grupper

Ifølge den London-baserte menneskerettighetsorganisasjonen blir barna kidnappet av paramilitære tamilske grupper som støttet regjeringshæren i kampen mot LTTE. Kidnapperne brukes for å identifisere og plukke ut barn som har vært soldater i LTTE-geriljaen.

– De paramilitære gruppene får uhindret tilgang til flyktningleirene, som er under streng bevoktning av regjeringssoldater, sier menneskerettighetsgruppen i en rapport.

Løsepenger

Koalisjonen for stans av bruk av barnesoldater er en paraplyorganisasjon for menneskerettighetsgrupper, og inkluderer blant annet Amnesty International og Human Rights Watch.

Motivene for bortføringene varierer. Noen kidnappes for løsepenger, mens andre avhøres for sine påståtte forbindelser til LTTE, sier talskvinne Charu Lata Hogg. (©NTB)