Fire pågrepet for terrorplaner

David Williams er én av de pågrepne i New York. Fire ble arrestert, siktet for å ha planlagt nye terrorhandlinger. Foto: Reuters/Chip East Les mer Lukk

<pSkulle sprenge synagoge og skyte ned fly i New York.</p

(NTB-AP-Reuters): Fire menn er pågrepet i New York, siktet for å ha planlagt å sprenge en synagoge i byen og skyte ned militærfly.
Pågripelsene kommer etter at det føderale politiet FBI har etterforsket saken i ett år, opplyser amerikanske tjenestemenn til nyhetsbyrået AP.
De fire ble pågrepet onsdag. Ifølge en pressemelding fra statsadvokaten i New York er de siktet for å ha planlagt å sprenge en bil fylt med plastiske eksplosiver utenfor en synagoge og et jødisk senter i Riverdale i bydelen Bronx.
De er også siktet for å ha planlagt å skyte raketter mot fly ved nasjonalgardens militærbase i Newburgh, ti mil nord for New York.

FBI-infiltratør

De fire kjøpte våpen fra en infiltratør fra FBI, som skal ha forsynt dem med «en inaktiv rakett og sprengstoff som ikke virket».
Kongressmedlem Peter King fra New York sier til TV-stasjonen CNN at han tror alle de fire mennene er født i USA. En av dem skal være av afghansk opphav, mens andre skal ha konvertert til islam under tidligere fengselsopphold.
New Yorks borgermester Michael Bloomberg sier i en uttalelse at saken viser at sikkerhetstrusselen mot New York fortsatt er en realitet. Beredskapen i byen har vært høy helt siden terrorangrepene 11. september 2001.

Martyrdøden

Ifølge statsadvokaten har en av de pågrepne, navngitt som James Cromitie, ha fortalt en FBI-agent at foreldrene hans fortsatt bor i Afghanistan, og at han er opprørt over det store antall muslimer som er drept der og i Pakistan av amerikanske soldater.
Cromitie skal ha forklart at han er villig til å dø som martyr og at han ville slutte seg til en gruppe i Pakistan, en gruppe som står på USAs terrorliste.
I oktober i fjor skal han og de andre som ble pågrepet ha møttes i Newburgh for å planlegge angrep. (©NTB)