Tror WHO erklærer pandemi

80 personer over hele verden har mistet livet av svineinfluensaen som har spredt seg til alle kontinentene den siste måneden. (FOTO: Scanpix) Les mer Lukk

<pDet er trolig bare snakk om tid før Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærer svineinfluensa-pandemi, mener Folkehelseinstituttet. Norges tredje tilfelle blir neppe det siste.</p


En oslokvinne i 40-årene fikk tirsdag bekreftet at hun er smittet av svineinfluensaviruset, også kjent som A (H1N1). Kvinnen var på reise i USA da hun fikk symptomer og oppsøkte Oslo legevakt lørdag. Den endelige bekreftelsen ble gjort av Folkehelseinstituttet.

Kvinnen har milde influensasymptomer og behandles med Tamiflu, opplyser smittevernoverlege Tore Steen i Oslo og Akershus.

– Hun er ikke spesielt syk. Vi regner med at hun ikke er smittebærende innen uka er omme, sier Steen til NTB.

Kvinnen må holde seg hjemme og innendørs resten av uka for å unngå smittespredning. Etter det kan hun gjøre som hun vil, hvis hun føler seg bra, ifølge Steen.

Tredje tilfelle

Norge har dermed fått sitt tredje smittetilfelle. Fra før er en mann fra Oslo og en kvinne fra Skien, begge i 20-årene, smittet av denne influensatypen, som tidligere er kalt svineinfluensa. Begge hadde vært på reise i Mexico.

Folkehelseinstituttet venter at det de nærmeste ukene vil dukke opp flere enkelttilfeller hos personer smittet i utlandet. Smitten sprer seg nå svært raskt i flere land. Onsdag rundet antall smittetilfeller på verdensbasis 10.000 etter en økning på rundt 1.000 smittetilfeller enkelte dager de siste ukene. Det er imidlertid bare meldt om 80 bekreftede dødsfall så langt, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Mot pandemierklæring

Overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet tror det bare er snakk om tid før WHO øker beredskapsnivået til øverste trinn, fase 6. Det betyr at en pandemi – fri spredning av et nytt influensavirus som ingen har immunitet mot – er et faktum. Han viser til at Japan de siste dagene har hatt en markant økning i antall smittetilfeller, noe som kan være den utløsende faktoren.

– Det kreves vedvarende lokal smittespredning i minst to WHO-regioner for at beredskapsnivået blir økt til øverste trinn. Hvis Japan erklærer vedvarende lokal spredning, så er det nok, sier Iversen.

Spredning i Norge

Også Storbritannia har hatt en markant økning de siste dagene, men der mener man det ikke dreier seg om lokal smittespredning. Folkehelsa mener vi på sikt vil ha smittespredning fra menneske til menneske også i Norge.

– Foreløpig er situasjonen relativt udramatisk selv om beredskapsnivået skulle bli trappet opp, men dette viruset har ennå ikke funnet sin form. Det kan utvikle seg til å bli mer aggressivt, for eksempel ved at det muterer eller blander seg med andre influensavirus. Vi tør ikke love nå at dette bare blir snilt og greit, sier Iversen.

Influensaen som nå sprer seg, er en sammensetning av virus fra svin, fugl og menneske. Det er fortsatt usikkert hvor lett det smitter fra person til person, og hvor aggressivt det er. Viruset ble først påvist i USA og Mexico. (©NTB)