Rettssaken mot Suu Kyi for åpne dører

Opposisjonslederen Aung San Suu Kyi fikk onsdag lov til å møte diplomater og journalister som følger rettssaken mot henne. Den statlige TV-kanalen MRTV offentliggjorde disse bildene fra møtet. Foto: REUTERS/SCANPIX Les mer Lukk

<pDemokratiforkjemperen Aung San Suu Kyi fikk uventet lov til å gi noen uttalelser til utenlandske diplomater og presse etter at militærregimet i Burma åpnet dørene for rettssaken mot henne. </p


Suu Kyi så ut til å være i god form da hun fikk møte journalister og diplomater på den tredje dagen av rettssaken mot henne.

– Jeg kan ikke snakke med dere en og en, men jeg håper å møte dere i bedre dager, sa den 63 år gamle nobelprisvinneren. Hun takket for støtten og for at journalister og diplomater hadde møtt opp for å følge rettssaken mot henne.

Dørene var lukket de to første dagene av rettssaken, men onsdag ble de altså åpnet for ti utvalgte pressefolk samt utenlandske diplomater.

Det er første gang at militærregimet lar rettssaker mot ledende demokratiforkjempere gå for åpne dører. Avgjørelsen ble ikke begrunnet.

Fem års fengsel

Aung San Suu Kyi, som fikk Nobels fredspris i 1991, har tilbrakt 13 av de 19 siste årene i fengsel og husarrest. Nå er hun tiltalt for å ha brutt betingelsene for husarrest, etter at en amerikaner svømte over en innsjø og til hjemmet hennes.

Kritikerne anklager militærregimet for å benytte hendelsen som påskudd for å holde henne fanget enda lenger. Den seks år lange husarresten utløper formelt 27. mai. Nå risikerer hun fem år bak murene i det fryktede Insein-fengselet.

– Parodi

Ni tidligere fredsprisvinnere gikk onsdag hardt ut mot militærregimet i Burma og kaller rettssaken en parodi.

– Det eksisterer ikke noe rettsvesen i Burma, skriver de ni fredsprisvinnerne i et brev til FNs generalsekretær Ban Ki-moon og generalsekretær Surin Pitsuwan i Den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEAN.

Brevet er undertegnet Oscar Arias, Desmond Tutu, Jody Williams, Rigoberta Menchu, Adolfo Perez Esquivel, Wangari Mathaai, Shirin Ebadi, Betty Williams og Mairead Corrigan Maguire.

Nobelkomiteen har også kritisert behandlingen av den burmesiske demokratiforkjemperen og betegnet i et åpent brev i forrige uke fengslingen av henne som «totalt uakseptabel». (©NTB)