Offensiv Brustad forklarte seg om Aker-saken

Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad med departementsråd Reier Søberg som bisitter før starten på onsdagens høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om Statens rolle i transaksjonene mellom Aker og Aker Solutions. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Les mer Lukk

<pNærings- og handelsminister Sylvia Brustad (Ap) gjorde det klart at staten har gjort alt den kunne i Aker-saken for å få fakta på bordet. </p

Onsdag måtte hun forklare seg under en høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Brustad så ingen grunn til å ta selvkritikk da saksordfører Øyvind Djupedal (SV), som er nestleder i komiteen, grillet statsråden.

– Vi har ikke vært oppe i en slik situasjon før. Det er en realitet. Vi må ta lærdom av dette og unngå tilsvarende situasjoner i framtiden, sa Brustad. Det var det nærmeste hun kom en innrømmelse av at staten ikke har gjort nok i saken.

Brustad gjorde det klart at staten umiddelbart, etter å ha blitt kjent med Aker-transaksjonene, tok grep.

– Vi reagerte umiddelbart sammen med Saab og Investor da vi fikk greie på at transaksjonene var interne. Vi ba om uavhengig gjennomgang, og det har vi fått. Uten statens engasjement ville det kanskje ikke blitt noen generalforsamling. Jeg mener i høyeste grad dette er å være aktiv, og staten har stått på for aksjonærdemokratiet, sa Brustad.

Hun gjentok flere ganger at det var ulik forståelse mellom Aker og staten i saken, og sa det er viktig å ordne opp for å unngå lignende hendelser i framtiden.

Brustad slo fast at statens engasjement i Aker Holding er viktig for å sikre at Aker Solutions er på norske hender, som et stort industriselskap med høy verdiskapning og norske arbeidsplasser. (©NTB)