- Elendige forhold i fengselet for nordmenn i Kongo

- Elendige forhold i fengselet for nordmenn i Kongo Les mer Lukk

<pDe to drapssiktede nordmennene i Kongo lever under svært dårlige forhold i fengselet i Kisangani, ifølge predikant Rune Edvardsen.</p

Forholdene i det lokale fengselet i Kisangani nord i Kongo skal være svært kummerlige, ifølge den norske predikanten. Han hadde tirsdag et kort møte med de to fengslede nordmennene, og synes «de så tålelig greie ut», men bet seg merke i at det ikke er greie forhold i fengselet.

– Det er et forferdelig fengsel, som mange av oss nok ikke hadde trivdes spesielt godt i. Men disse guttene er sterke, både psykisk og fysisk, sier Edvardsen til NTB.

Også norsk UD har påpekt behandlingen en av de to nordmennene har fått i fengselet overfor kongolesiske myndigheter.

Nye møter onsdag

Stemningen i Kisangani var i tiden etter drapet svært hatsk overfor nordmennene. Ifølge Edvardsen virker stemningen betydelig mindre dramatisk nå.

Han skal ha nye og mer inngående møter med de to drapssiktede nordmennene onsdag. Det korte møtet tirsdag varte bare noen minutter, og Edvardsen rakk kun å overbringe hilsener hjemmefra, samt brev fra familiene til de to. Det ble ikke tid til å snakke om drapssaken, ifølge Edvardsen.

De to nordmennene, på 27 og 28 år, er mistenkt for å ha drept sin egen sjåfør. Selv hevder de to at sjåføren ble drept av opprørere eller kriminelle, mens de selv greide å flykte i sikkerhet. Kongolesisk politi har gjennomført flere avhør, men det er usikkert hva som er kommet fram og hvilke opplysninger politiet sitter på.

Krever erstatning

Det er imidlertid på det rene, ifølge Edvardsen, at den drepte sjåførens kone og hennes seks barn krever en eller annen for form kompensasjon for tapet av mannen. Edvardsen sier han hadde et veldig sterkt møte med de etterlatte tirsdag. De skal ha blitt enige om at Stiftelsen Dina, som ble grunnlagt av Edvardsens avdøde far, Aril, skal betale familien et beløp i en viss periode.

– Hun forventer en erstatning og en slags hjelp på lengre sikt. Det er ikke noe vi kan bidra med, men et krav hun må fremme andre steder, sier Edvardsen. (©NTB)