Støre lover støtte til tamiler på flukt

TAR ANSVAR: Utenriksminister Jonas Gahr Støre uttrykker sterk medfølelse for nordmenn med tamilsk bakgrunn som opplever sitt folks lidelser. Nå lover han at Norge vil gjøre alt det landet kan for å hjelpe tamiler i nød på Sri Lanka. FOTO: Scanpix Les mer Lukk

<pUtenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) lover at Norge vil gjøre alt det landet kan for å hjelpe tamiler i nød på Sri Lanka.</p

– Det tamilske samfunnet i Norge skal vite at vi gjør det vi kan for å bidra til at det blir hjelp og støtte til dem som er på flukt, sier Støre til NTB.

Han sier Norge vil presse på for at FN og Røde Kors skal få slippe til for å hjelpe ofrene etter det blodige avslutningen på den langvarige borgerkrigen på øya. De brutale krigshandlingene har rystet det norsk-tamilske miljøet.

– Opprørende

Støre uttrykker sterk medfølelse for nordmenn med tamilsk bakgrunn som opplever sitt folks lidelser.

– Uansett hva man mener om konflikten, så ser man hvor opprørende dette har vært, sier han.

Tusenvis av sivile er drept og skadd i regjeringsstyrkenes offensiv mot de tamilske LTTE-opprørerne. Om lag 250 000 mennesker er drevet på flukt og er nå fullstendig avhengige av nødhjelp. Norge vil arbeide for at de som befinner seg i flyktningleirene raskt må få komme tilbake til sine hjem, og at forholdene i selve leirene raskt bedres for å oppfylle internasjonale standarder.

Samtidig vil Norge arbeide for at den singalesiske regjeringen skal vise sjenerøsitet mot den tamilske befolkningen, gi dem selvstyre og bygge en inkluderende stat.

Fortsatt spenninger

– Den væpnede kampen er over. Men problemet er ikke løst. Det er fortsatt spenninger på denne øygruppen, som ikke er løst selv om våpnene stilner, konstaterer Støre.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) er opptatt av at den tamilske minoriteten på Sri Lanka skal få medbestemmelsesrett.

– Alle – singalesere, tamiler og muslimer – må føle seg sikre på at de har like rettigheter, sier Solheim.

– Myndighetene må slippe internasjonale organisasjoner til i leirene, til krigsfanger og i hele det nordlige Sri Lanka. Røde Kors og FN må få overvåke situasjonen. Jeg forventer at Sri Lankas myndigheter trygger sikkerheten til alle ofre og krigsfanger. Media må få adgang, sier Solheim i en pressemelding. (©NTB)