Arbeid kan beskytte eldre mot demens

<pFolk som arbeider til langt opp i årene, holder hjernen aktiv. Det kan beskytte mot demens, viser en studie blant 1.320 pasienter ifølge den britiske rikskringkastingen BBC.</p

Studien viser at spesielt for menn kan en fortsatt plass i arbeidslivet hjelpe til å holde hjernen i form. Dette avverger ikke bare personlige tragedier, men kan også spare samfunnet for store utgifter til pleie, sier forskere ved King’s College i London.

– I dagens situasjon venter flere mennesker enn noen gang med å gå av med pensjon, fordi de ønsker å sikre seg mot å få pengeproblemer på sine gamle dager. Dette kan gi en uventet ekstragevinst: Lavere fare for demens, sier Alzheimer-ekspert Rebecca Wood.

Demens skyldes at store mengder celler i hjernen blir ødelagt. Medisinske fagfolk tror folk kan beskytte seg mot dette ved å bygge opp så mange tilknytninger mellom ulike celler som mulig – og det skjer helst når man holder seg mentalt aktiv, for eksempel ved å jobbe.

Den britiske studien viser at også mennesker i denne gruppen kan bli rammet av Alzheimer. Men sykdommen kommer ikke like raskt: I gjennomsnitt kommer den rundt seks uker senere, for hvert ekstra år man står i arbeid. (©NTB)