EU-kommisjonen satt ut av spill etter brann

RØYK: Røyken velter ut fra bygningen kalt Berlaymont. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pEU-kommisjonens president José Manuel Barroso ble evakuert sammen med mange hundre andre ansatte da det brøt ut brann i Berlaymont-bygningen i Brussel mandag.</p

Brannalarmen gikk like før klokken 13, og i flere timer etterpå veltet det mørk røyk ut fra toppetasjen på bygningen, hvor Kommisjonen har sine kontorer.

Da NTB kom til stedet kort tid etter, forsøkte tallrike brannmannskaper å slukke brannen samtidig som de sperret av området.

– Det brenner, og vi har evakuert hele bygningen, kunne en av dem fortelle NTB.

EU-kommisjonens president, José Manuel Barroso, var blant dem som måtte ta trappene fatt på vei ut av bygningen.

– Man bruker ikke heisen i en slik stund, sier hans pressetalsmann Johannes Laitenberger.

Brann i ledninger

Et par timer etter at brannen brøt ut, kunne en talskvinne for brannvesenet fastslå at brannen brøt ut i et teknisk anlegg i toppen av bygningen.

– Det var den som sto i full fyr, kabler, ledninger, alt, sa hun.

Fra takterrassen på den norske EU-delegasjonen, som ligger rett over gaten for Barrosos kontorer, var både røyk og flammer godt synlig.

– Vi kunne tydelig se flammer fra bygningen, forteller Eirik Bergesen ved delegasjonen til NTB.

Ifølge andre øyenvitner var det snakk om én meter høye flammer, som sto ut av bygningen. Flere brannmenn jobbet i timevis med å sprøyte vann på taket hvor røyken veltet ut.

– Godt kokte poteter

Rett under finnes EU-kommisjonens restaurantområde, hvor Kommisjonens medlemmer jevnlig tar imot høytstående gjester til lunsj. Da statsminister Jens Stoltenberg (Ap) var på besøk før jul, sammen med seks andre ministre, var det her Barroso inviterte til en matbit.

Blant flere av de evakuerte ble det lenge spekulert på om brannen kunne ha oppstått i forbindelse med kjøkkenfasilitetene i etasjen.

EUs konkurransekommmisær Neelie Kroes, som ble evakuert fra toppetasjen sammen med sine medarbeidere, var blant dem.

– Ryktet er at det startet i kjøkkenet. Potetene hadde kokt for lenge, sa hun humørfullt etter å ha rømt bygningen.

Satt ut av spill

Det jobber til enhver tid rundt 2.000 mennesker i Berlaymont-bygningen, men det er uklart hvor mange som faktisk befant seg der da brannen brøt ut.

EU-talsmann Laitenberger sier det uansett blir vanskelig å anslå.

– I tillegg til de mange hundre som jobber her, er Berlaymont en bygning med mange besøkende, journalister og andre mennesker som kommer innom.

Som i Norge er det fridag torsdag, og mange har trolig benyttet det til å ta ut ferie denne uken. De evakuerte ble mandag bedt om å reise hjem og ringe tirsdag morgen for å sjekke om det er aktuelt å gå på jobb igjen.

Ingen skal ha blitt skadd som følge av brannen. (©NTB)