Suu Kyi vil ikke forklare seg for retten

Veisperringer er satt opp i hele Yangon. Foto: Democratic voice of Burma. Les mer Lukk

<pAung San Suu Kyi nekter å forklare seg for retten. Over hele verden fortsetter protestene mot arrestasjonen av og tiltalen mot den burmesiske fredsprisvinneren.</p

En demonstrant i Thailand holder et bilde av den fengslede opposisjonslederen Aung San Suu Kyi, som holdes fanget i Burma. Rettssaken mot Suu Kyi startet mandag. Foto: REUTERS/ Sukree Sukplang /SCANPIX.

Telefonlinjer er nede og alle de store veikryssene i Yangon er blokkert av politiet. Det sier en journalist som jobber for Democratic Voice of Burma.

Rettsforhandlingene har ført til unntakstilstand i Burmas hovedstad.

Rettsmøtet i det beryktede Insein-fengselet i Rangoon ble avbrutt etter avhør at ett enkelt vitne mandag, og de videre forhandlingene utsatt til tirsdag. Aung San Suu Kyi selv ville ikke la seg avhøre av domstolen, sa tjenestemenn.

Hun nektet etter at retten hadde omtalt henne bare som «Suu Kyi», og dermed utelatt delene av navnet hun har arvet etter sin far, Burmas frigjøringshelt Aung San.

– Hvis dere ikke engang kan bruke riktig navn, nekter jeg å gå inn i rettssalen, fastslo hun.

Lukket dørene

Retten bøyde seg for dette, og Suu Kyi tok plass i salen. Dommerne avslo et krav fra hennes advokat Kyi Win om at saken måtte føres for åpne dører, men amerikanske diplomater får følge forhandlingene fra tilhørerplass.

Aung San Suu Kyi er tiltalt for å ha brutt betingelsene for å bli holdt i husarrest, etter at en amerikaner svømte over en innsjø og tok seg inn i hjemmet hennes. Behandlingen av den 63 år gamle demokratiforkjemperen er blitt fordømt verden over.

EUs utenriksministre skulle på et møte mandag vurdere om sanksjonene mot Burma skal trappes opp. I Norge har utenriksminister Jonas Gahr Støre tatt skarp avstand fra fengslingen av Suu Kyi, og krevd at hun straks blir løslatt.

Amerikaner tiltalt

I tillegg til Suu Kyi selv møter hennes to hushjelper Khin Khin Win og Win Ma Ma som tiltalte i rettssaken i Rangoon. Det er også reist tiltale mot den eksentriske amerikaneren John William Yettaw, som anklages for inntrengning i Suu Kyis hjem.

Mer enn 100 medlemmer av Suu Kyis parti Nasjonalligaen for demokrati (NLD) demonstrerte mandag utenfor Insein-fengselet der rettssaken blir holdt. Flere av dem ble arrestert etter at de forsøkte å presse seg gjennom sperringer.

Hundrevis av politifolk, brannmenn og halvmilitære soldater holdt vakt i området. Insein-fengselet er beryktet som åsted for tortur av politiske fanger og for de elendige helseforholdene de innsatte må leve under. (©NTB)