- Tamilleder skutt og drept

DREPT: Velupillai Prabhakaran (t.v.) skal være drept på Sri Lanka i morgentimene mandag. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pLederen for den tamilske LTTE-geriljaen er drept, opplyser srilankiske forsvarskilder.</p

Velupillai Prabhakaran ble skutt og drept mandag idet han forsøkte å flykte fra regjeringssoldater som hadde omringet ham, sier en høytstående tjenestemann i det srilankiske forsvaret.

Ifølge tjenestemannen, som ikke vil oppgi navnet sitt, forsøkte Prabhakaran og to nære medarbeidere å flykte fra regjeringssoldatene ved å gjemme seg i en ambulanse. Men ambulansen ble omringet og de tre ble skutt og drept.

- Det vil komme en offisiell kunngjøring senere, sier tjenestemannen.

– Flere LTTE-ledere er drept

Tre av de øverste lederne for LTTE-geriljaen er funnet drept, ifølge en srilankisk militærkilde. Sjefen for opprørernes politiske fløy, Balasingham Nadesan, skal være blant de drepte.

De to andre er lederen for LTTEs fredssekretariat Seevaratnam Puleedevan og lederen for opprørernes østlige styrker, S. Ramesh.

Det er fortsatt ingen spor etter geriljaens øverste sjef Velupillai Prabhakaran. Men en talsmann for regjeringsstyrkene sier opprørslederens 24 år gamle sønn Charles Anthony er funnet drept i krigssonen nordøst på øya.

Mandag møtte hæren fortsatt motstand fra gjenværende LTTE-medlemmer, selv om organisasjonen erkjente nederlaget én dag tidligere. En talsmann for regjeringsstyrkene sa de gjennomfører opprenskningsoperasjoner i det vesle jungelområdet hvor Tamiltigrene har forskanset seg.

Feiret

I Sri Lankas hovedstad Colombo ble krigsseieren feiret ut i de små timer natt til mandag. Folk danset og spilte på tradisjonelle trommer, viftet med flagg og klemte soldater som var til stede under markeringen.

– Nå vil vi kunne leve i fred i fedrelandet vårt igjen, sa Jinadasa Liyanage (26).

President Mahinda Rajapaksa har lovet å begynne samtaler om maktfordeling og politisk forsoning mellom Sri Lankas singalesere og den tamilske minoriteten. Men mange tamiler frykter at han ikke vil oppfylle løftene nå som regjeringen tilsynelatende har vunnet krigen.

Rykter

Selv om ingen kan si sikkert hva som har skjedd med Velupillai Prabhakaran, florerer det rykter om skjebnen til LTTEs grunnlegger og ubestridte leder. En representant for Tamiltigrene som befinner seg i eksil i utlandet, hevder opprørssjefen fortsatt var i live søndag sammen med 2.000 krigere.

Andre påstår at han har tatt livet sitt ved å sprenge seg selv i luften, slik at levningene aldri vil bli funnet. Atter andre mener han har klart å flykte ut av krigsområdet ved hjelp av en undervannsbåt.

Tamiltigrene var lenge regnet som en av verdens mektigste og mest effektive opprørsgrupper. En periode styrte de i praksis en egen stat nord på Sri Lanka, med eget rettsvesen og system for skatteinnkreving. De hadde marine og et lite antall krigsfly. Inntektene kom blant annet fra smugling og bidrag fra tamiler bosatt i utlandet.

Likevel måtte geriljaen gi tapt for regjeringsstyrkenes offensiv de siste månedene.

– Humanitær katastrofe

Myndighetene har holdt journalister borte fra krigsområdet, og det har derfor vært vanskelig å få uavhengig informasjon om kampene. Til tross for blokaden har det kommet tallrike meldinger om drap og overgrep mot sivile.

Srilankiske myndigheter avviser disse opplysningene og hevder kampene aldri utviklet seg til noe blodbad.

– Alle har kommet trygt ut og blir tatt hånd om av regjeringen, sier minister for menneskerettigheter Mahinda Samarasinghe.

Røde Kors, den eneste nøytrale organisasjonen som har fått lov til å jobbe i krigssonen, tegner et annen bilde av situasjonen. I krigssonen har det utspilt seg en humanitær katastrofe som det knapt er mulig å forestilles seg, ifølge organisasjonen. (©NTB)