«Vår kamp har nådd sin bitre slutt»

- VIL HINDRE SLAKT: Flyktninger rømmer de krigsherjede områdene nordøst på Sri Lanka. Talsmann for LTTE-tigrene Selvarasa Pathmanathan (innfelt) sier gruppa legger ned våpnene for å hindre slakt av sivile. Foto: Tamilnet/Scanpix. Les mer Lukk

<pDen over 30 år lange krigen på Sri Lanka kan være over. Tamiltigrene (LTTE) har lagt ned våpnene sine, ifølge en talsmann for opprørsgruppa.</p

– Denne kampen har nådd sin bitre slutt, sier talsmann Selvarasa Pathmanathan til den LTTE-vennlige nyhetstjenesten TamilNet.

– Vi hadde bare én mulighet igjen, og det var å fjerne den siste unnskyldningen det srilankiske militæret har for å ta livet av uskyldige mennesker. Vi har bestemt oss for å legge ned våpnene våre, sier talsmannen.

- Vi kan ikke lenger se på at uskyldige folks blod blir spilt.

Noen timer etter at kunngjøringen ble publisert, rykket den srilankiske hæren inn for å ta tilbake «hver tomme» av det siste LTTE-kontrollerte området. Ifølge militæret prøvde fortsatt flere av opprørerne å forsvare seg.

Lederne døde?

I Sri Lankas hovedstad Colombo feiret innbyggerne med fyrverkerier, sang og flagg.

Både hovedstadens innbyggere og deres sivile landsmenn nord på øya har lidd store tap under den langvarige konflikten: Ifølge tall fra FN ble rundt 7.000 sivile drept og 16.700 skadd i kamphandlinger tiden fra 20. januar til 7. mai. I alt skal opptil 100.000 mennesker ha mistet livet i krigen.

Nå spekuleres det på om opprørslederen Velupillai Prabhakaran er blant dem. Rett etter at Tamiltigrene erkjente nederlaget, hevdet en anonym offiser i den srilankiske hæren at en rekke av LTTEs ledere hadde tatt livet sitt. Om Prabhakaran var blant dem, er for tidlig å si, sa han.

Mot slutten

Tigrenes overgivelse er resultatet av en voldsom offensiv den srilankiske hæren kjørte i gang tidligere i år. LTTE, som tidligere ble ansett som en av verdens mest velorganiserte og kampdyktige opprørere, har gradvis mistet kontrollen over nordøstdelen av øya.

Før helgen var Tamiltigrenes territorium redusert til en smal kyststripe – så smal at Sri Lankas president Mahinda Rajapakse lørdag erklærte at krigen var over.

– Det er med ære jeg erklærer at min regjering med våre væpnede styrkers fulle hengivelse i en enestående humanitær operasjon har beseiret LTTE militært, sa Rajapakse i en tale til G11-toppmøtet i Jordan.

Etniske problemer

Tigrene legger ned våpnene, men konfliktens røtter stikker dypt: Tamilene føler fortsatt at de blir redusert til annenrangs innbyggere av landets singalesiske flertall.

Ifølge lederen for partiet Tamilenes forente frigjøringsfront (TULF), V. Anandasangari, må president Rajapakse nå vise at han behandler befolkningsgruppene likt.

– Regjeringen har vunnet krigen, men de må fortsatt ta tak i årsaken: diskrimineringen av tamilene.

Ministeren for krisehåndtering, Mahinda Samarasinghe, mener på sin side at problemet er politisk, ikke etnisk.

– Denne konflikten er politisk og trenger en politisk løsning, sier han og viser til at Rajapakse har lovet at han vil jobbe for en politisk maktdelingsavtale etter at krigen er over.