Frp-tillitsvalgte krever statsministeren

Nesten to av tre tillitsvalgte i Frp mener at partiet må stille som ultimatum at Siv Jensen blir statsminister i en eventuell borgerlig regjering etter valget. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<pNesten to av tre tillitsvalgte i Frp mener at partiet må stille som ultimatum at Siv Jensen blir statsminister i en eventuell borgerlig regjering etter valget.</p

Oslo (NTB-Trine Andersen): Åtte av ti tror en regjering med Høyre og Frp blir det mest aktuelle regjeringsalternativet på borgerlig side, viser en spørreundersøkelse tidsskriftet Mandag Morgen har foretatt.

37 tillitsvalgte lokalt og på fylkesplan, blant dem seks ordførere og tolv fylkesledere, har deltatt i undersøkelsen som er utført via internett. 64 prosent av de spurte mener at Frp må stille som ultimatum at Siv Jensen blir statsminister hvis Frp blir størst.

Godt utgangspunkt

Frp åpner sitt landsmøte på Gardermoen i slutten av uka. På meningsmålingene har partiet etablert seg godt over resultatet fra forrige stortingsvalg. Aldri tidligere har partiet vært nærmere regjeringsmakt, mener valgforsker og professor Anders Todal Jensen ved NTNU.

– Frp har et oppsiktsvekkende godt utgangspunkt før valgkampen. Frp har også skaffet seg en valgmaskin som kommer til å hjelpe dem mer enn i tidligere valgkamper. Derfor er det mindre sannsynlig at Frp vil oppleve en dupp i oppslutningen like før valget, slik det har skjedd før, sier valgforskeren.

Regjeringsalternativ

De tillitsvalgte i partiet mener at Høyre er den eneste aktuelle alliansepartneren. 73 prosent mener partiet bør satse på regjeringsalternativet Høyre og Frp. 22 prosent mener at partiet bør ta sikte på å regjere alene, mens bare 5 prosent mener alle de borgerlige bør utgjøre et regjeringsalternativ sammen.

Når de tillitsvalgte blir spurt om hvilket regjeringsalternativ de tror blir mest aktuelt på borgerlig side, er troen på Høyre og Frp enda sterkere, mens Frp alene i regjering ikke oppfattes som fullt så aktuelt lenger. Åtte av ti, eller drøyt 78 prosent, svarer Høyre og Frp, bare 10 prosent svarer Frp alene.

Ingen automatikk

– Ut fra styrkeforholdet som er nå, virker det rart om ikke Frp skulle få statsministeren, mener forskningsleder Bernt Aardal ved Institutt for samfunnsforskning.

– Frp har med all tydelighet markert at de denne gangen vil være det ledende partiet. Men vi vet også at det ikke er noen automatikk i at det største partiet får regjeringssjefen. Høyre fikk det ikke i Bondevik II-regjeringen, påpeker Aardal.

Todal Jensen tror på sin side at Erna Solberg har gode sjanser for å bli statsminister hvis det blir aktuelt med en Høyre/Frp-regjering.

– Jeg tror Frp gladelig forhandler bort den posten hvis det kan få dem i regjeringsposisjon. Det blir som i Bondevik II-regjeringen, at juniorpartneren trenger en veldig synlig seier og kan få den mest synlige posisjonen, sier han.

Når de tillitsvalgte blir spurt om hvilke saker Frp bør prioritere i valgkampen, kommer veier og samferdsel på topp, fulgt av helse og eldreomsorg og innvandring. (©NTB)