– Sprer seg lynraskt

Folk over hele verden beskytter seg mot svineinfluensa. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<pTallet på bekreftede tilfeller av svineinfluensa fortsetter å stige. Inntil lørdag formiddag var det kommet opp i 8.451 på verdensbasis, melder Verdens helseorganisasjon WHO.</p

Genève (NTB-AFP): Det betyr at tallet hadde steget med nesten 1.000 i løpet av bare ett døgn, skrev nyhetsbyrået AFP lørdag. En WHO-talskvinne advarer nå om fare for verdensomspennende bikkjeslagsmål om en vaksine mot svineinfluensaen.

Hvis det bryter ut en pandemi, en epidemi over landegrensene, vil produsentene ikke kunne lage tilnærmelsesvis nok av vaksinen til å dekke etterspørselen. Rike land vil grafse til seg det meste, og de fattige blir stående uten, sa talskvinnen Marie-Paule Kieny.

Døde i Texas

En 33 år gammel mann fra Texas er død etter å ha blitt smittet av influensaviruset H1N1.

Mannen er det femte offeret i USA for det som til å begynne med gikk under navnet svineinfluensa.

En talsmann for helsedepartementet i Washington opplyser at mannen døde for en tid tilbake, men at det først nå er slått fast at han var smittet av H1N1-viruset.

Torsdag ble det kjent at en kvinne i Arizona, som rett nok også led av en alvorlig lungesykdom, døde etter å ha blitt smittet av H1N1-viruset.

Tidligere er det rapportert to dødsfall i Texas som følge av viruset, et 22 måneder gammelt barn og en gravid kvinne. I Washington er det meldt om ett H1N1-dødsfall.