Opposisjonen innrømmer valgnederlag

De som sørget for at valget ble korrekt gjennomført ble passet godt på av væpnede soldater da de bar opptellingsmaskinene ut av valglokalene. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<pOpposisjonspartiet BJP innrømmer å ha tapt valget på ny nasjonalforsamling i India. Det regjerende Kongresspartiet ser ut til å fortsette ved makten i New Delhi.</p

New Delhi (NTB-AP-AFP): Kongresspartiet har fått mandat til å fortsette å styre landet, sa det hindunasjonalistiske BJPs talsmann Arun Jaitley lørdag. Han tilføyde at BJP godtar velgernes avgjørelse, og nå vil forsøke å finne ut hva som gikk galt i partiets forsøk på å overta regjeringsmakten.

Innrømmelsen kom før det forelå noe offisielt resultat fra opptellingen etter det indiske valget. Men prognoser tydet på at Kongresspartiet og dets allierte ville få rundt 250 av de til sammen 543 plassene i nasjonalforsamlingens andrekammer eller «underhus» Lok Sabha.

Prognosene utløste jubel blant Kongresspartiets tilhengere, som sendte opp fyrverkeri og marsjerte gjennom gatene i New Delhi under store plakater med bilder av partiets ledere. Observatører spådde flere dager med politisk hestehandel før en ny regjering er på plass.

Valget på ny nasjonalforsamling i landet som kalles verdens største demokrati pågikk i rundt en måned fram til onsdag denne uken. Om lag 714 millioner velgere hadde stemmerett, og frammøtet ser ut til å ha vært på omkring 60 prosent. (©NTB)