Nye romteleskoper sendt ut i verdensrommet

En Ariane-rakett med to romteleskoper ble torsdag skutt opp fra den europeiske romfartsbasen i Kourou på Fransk Guyana. Målet er at romteleskopene skal avsløre mer om hvordan universet ble til. Foto: REUTERS/SCANPIX Les mer Lukk

<pDen europeiske romfartsorganisasjonen ESA har skutt opp to nye romteleskoper som skal skue dypt inn i universets barndom.</p

Satellittene Herschel og Planck ble skutt opp fra romsenteret Kourou i Fransk Guyana klokka 10.12 lokal tid torsdag morgen. De to satellittene vil gå i bane rundt jorda i en avstand på 1,5 millioner kilometer fra jordas overflate.

Det er snakk om to av de mest sofistikerte romfartøyene som noensinne er konstruert, melder ESA. Herschel skal undersøke galaksenes herkomst, mens Planck skal avdekke nye hemmeligheter om hvordan universet ble til.

I tekniske termer betyr det at Herschel skal registrere infrarød stråling. For å få til dette, vil romteleskopet bli kjølt ned til en temperatur like over det absolutte nullpunktet på minus 273,15 celsius. Planck-teleskopet skal på sin side registrere kosmisk bakgrunnsstråling (CMB).

De to romteleskopene har kostet i alt 14 milliarder kroner, og er den hittil største europeiske investeringen i romutstyr. Herschel er det største speilteleskopet som noensinne er sendt ut i verdensrommet, hele 50 prosent større enn det aldrende Hubble-teleskopet.

Hubble-teleskopet fikk denne uka besøk av astronauter fra USAs romfartsorganisasjon NASA. Astronautene skal gi det en omfattende overhaling for å gjøre det bedre rustet til nye oppdagelser i årene framover. (©NTB)