Fagforbundets sterke mann fikk viljen sin

Fagforbundets mektige leder Jan Davidsen klapper inn sin forbundsfelle Gerd Kristiansen som torsdag ble valgt til ny nestleder i LO. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Les mer Lukk

<pFagforbundets Jan Davidsen trakk i trådene da LO valgte ny ledelse torsdag. Nå ligger alt til rette for at han selv kan søke gjenvalg som leder av LOs største forbund.</p

Oslo (NTB-Mats Rønning): Fagforbundet skal velge ny leder til høsten, og nestleder Gerd Kristiansen var høyaktuell som Davidsens arvtaker. Men når Fagforbundet valgte å stokke om på sine folk i LO-ledelsen, rykket hun opp som likestilt nestleder sammen med Tor-Arne Solbakken fra NTL.

Dermed er veien åpen for Jan Davidsen, som kan fortsette som fremste tillitsvalgt for de 300.000 medlemmene i Fagforbundet. Foreløpig holder han kortene tett til brystet.

– Nå må landsstyret, valgkomiteen og alle andre tenke seg om. Så får vi se hva vi finner ut av, sier Davidsen til NTB.

Kraftig kritikk

Roar Flåthen ble som ventet enstemmig valgt til leder under LO-kongressen torsdag. Hovedkasserer Bente N. Halvorsen og LO-sekretærene Ellen Stensrud og Trine Lise Sundnes fikk fornyet tillit, mens Fagforbundets Kristian Tangen gikk seirende ut av kampvoteringen om den siste sekretærplassen. Utfordrer var Pål Sture Nilsen fra Norsk Arbeidsmandsforbund.

Som følge av valget er LO-sekretær Rita Lekang og nestleder Geir Mosti ute av LOs øverste ledelse. Begge har bakgrunn fra Fagforbundet, og Jan Davidsen måtte tåle kraftig kritikk fra flere delegater for prosessen som ledet fram til valget.

– Jeg velger å overse at det kanskje kan være andre motiver bak dette, for eksempel det forestående landsmøtet i Fagforbundet. Men alle har krav på å bli behandlet på en anstendig og respektfull måte, sa Per Østvold i Norsk Transportarbeiderforbund.

– Fagforbundet er tydeligvis misfornøyd med sine egne folk, men man behandler ikke mennesker slik, framholdt Arbeidsmandsforbundets Kjell Borglund.

Kryssende hensyn

Mange reagerte på at Rita Lekang ble gjort kjent med vrakingen gjennom LOs presseorgan Fri Fagbevegelse, men Jan Davidsen avviser at han kunne ha gjort noe annerledes.

– Vi har ikke vært stygge med Geir Mosti eller Rita Lekang. Vi har orientert dem så fort vi har kunnet underveis i prosessen, sier han.

Når Fellesforbundet har LO-lederen, forlanger Fagforbundet nestlederen. Men det sterke kravet om at LOs nestleder måtte være kvinne, ble Geir Mostis bane.

– Når nestlederen skulle være en kvinne, bidrar vi med det beste vi har – Gerd Kristiansen, sier Davidsen.

Han legger til at Fagforbundets delegasjon ønsket en mann og en kvinne i ledelsen, og at dette alene er grunnen til at Rita Lekang måtte vike sete til fordel for Kristian Tangen.

– Ingen søndagsskole

LO-leder Roar Flåthen vil nødig kommentere kritikken mot Davidsen, men nøyer seg med å konstatere at alle tillitsvalgte er i hendene på valgkomiteen og kongressen.

– Det er alltid tøft å være på valg. For å si det sånn: Det er ikke noe søndagsskole å stå til valg i en organisasjon som LO, sier han til NTB. Flåthen var første nestleder, mens Geir Mosti var andre nestleder da Gerd-Liv Valla trakk seg. Nå er Flåthen på toppen, mens Geir Mosti må pakke snippesken.

– En må alltid være forberedt på at noe slikt som dette kan skje. Slik er demokratiet, sier Mosti til NTB.

Jan Davidsen varslet fra talerstolen at Fagforbundet aktet å «ta vare på» Lekang og Mosti, men selv vet ikke den avgåtte nestlederen hva han skal jobbe med framover.

– En mulighet er å vende tilbake fra permisjonen jeg har i Fauske kommune, sier han. (©NTB)