Russisk romprogram i pengeknipe

Russland vil nå sende romsonder både til månen. Foto: Scanpix Les mer Lukk

<pEn offensiv russisk satsing på romforskning trues av budsjettvansker før en eneste rakett er sendt av gårde.</p

Mens russiske utskytningsramper gjør økonomisk suksess med å sende andre lands satellitter opp og i bane, er det så som så med Russlands egen romforskning. Landet har ikke gjennomført et vellykket planettokt siden 1984.

Til Månen og Mars

Nå har Russland nye planer for en offensiv romsatsing. 33 år etter at landet (Sovjetunionen den gang) besøkte månen, vil Russland nå sende romsonder både til månen og til planeten Mars.

På månen skal et ubemannet landingsfartøy etter planen lande i 2012, og en rekke små sonder med instrumenter om bord skal slippes ned på og gjennombore måneoverflaten. Planen er blant annet å finne ut mer om månens opprinnelse, om det er riktig at månen ble til etter en kollisjon mellom jorden og en annen planet.

Venter utsettelser

Ifølge romfartsnettstedet Spaceflight Now er imidlertid det nye russiske romprogrammet i trøbbel før det har startet. Den russiske regjeringen skal ha en grundig gjennomgang av planene i mai og juni, på grunn av budsjettvansker og forsinkelser forårsaket av tekniske endringer i programmene.

Nettstedet skriver også at det er forsinkelser i Mars-programmet. Et ubemannet landingsfartøy skal etter planen lande på Mars-månen Phobos og returnere med prøver fra den lille månen. Dette fartøyet må sendes opp i løpet av oktober i år, eller vente til neste gang plasseringen av planetene gjør det mulig, rundt årsskiftet 2011–2012. Ifølge nettstedet er en kunngjøring av denne forsinkelsen nært forestående. (©NTB)