Kjørte rett inn i folkemengden

En bil kjørte inn i en tilskuermengde under feiringen av Nederlands nasjonaldag torsdag. Fire mennesker omkom i episoden. Flere medlemmer av kongefamilien befant seg like ved (Foto: REUTERS/Robin Utrecht/SCANPIX) Les mer Lukk

<pNederland er i sjokk etter at minst to mennesker døde da en bil braste inn i en tilskuermengde under feiringen av landets nasjonaldag. Flere medlemmer av kongefamilien befant seg like ved. </p

Statsminister Jan Peter Balkenende sier han er dypt sjokkert over hendelsen.

– Dette er en trist dag. Dronningdagen er ment å være en festdag, sier Balkenende.

– Vi føler med de skadde og deres familier, sier han.


Klikk på bildet over for å se video

– Blod overalt

En fotograf fra nyhetsbyrået AP sier det kunne se ut som om sjåføren kjørte inn i folkemengden med vilje, men foreløpig beskrives hendelsen som en ulykke. Politiet har tillyst en pressekonferanse senere torsdag.

Ifølge Nederlands største avis De Telegraaf er til sammen 23 mennesker skadd i ulykken. Det hersket i timene etter ulykken usikkerhet om to eller fire mennesker var omkommet.

Føreren av bilen er hardt skadd, og måtte skjæres ut av vraket, men ble kort tid etter brakt til avhør hos politiet.

– Han kom fra ingenting og traff ti til femten personer. Det er blod overalt og folk er sjokkerte. Det ser forferdelig ut, kunne en fotograf fortelle den nederlandske avisen De Telegraaf.

Kongefamilien tilskuere

En politimann unngikk med nød og neppe å bli truffet av bilen, som ifølge øyenvitner holdt svært høy fart. Den stanset ikke før den traff et minnesmerke med voldsom kraft, fortalte øyenvitner til mediefolk.

Den nederlandske kongefamilien var samlet til feiring ikke langt fra stedet i byen Apeldoorn vest i landet der episoden utspant seg. Blant deltakerne i feiringen var dronning Beatrix, kronprins Willem-Alexander og kronprinsesse Maxima.

Kongefamilien hadde kort tid i forveien kjørt fra krysset hvor ulykken skjedde i sin åpne buss og blant andre kronprinsparet kunne sjokkert se dramaet som utspant seg rett i nærheten. .

Fulgte programmet

En av arrangørene av feiringen i Apeldoorn sa at den svarte bilen av merke Suzuki Swift fulgte nøyaktig samme rute som kongefamilien, til tross for en 20 minutters forsinkelse. Det spekuleres i pressen om føreren av bilen kan ha vært ute etter å skade kongefamilien.

Føreren av bilen ble raskt brakt til avhør hos politiet, mens teknikere undersøker vraket på åstedet.

Dronningen avlyste etter hendelsen en parade hun etter planen skulle overvære, til ære for tidligere dronning Juliana, som kalles Nederlands landsmoder og søm døde i 2004. I år er det 100 år siden hennes fødsel og storstilte feieringer var planlagt over hele landet.

Kongefamilien sa seg ifølge Apeldoorns ordfører forferdet over ulykken og uttrykte sin medfølelse med ofrene.

Også nasjonaldagsfeiringer andre steder i landet ble avlyst som følge av hendelsen. (©NTB)