Ny offensiv mot Taliban i Pakistan

Den pakistanske hæren har innledet en ny offensiv mot Taliban, og talsperson Athar Abbas i hæren forteller at soldater er fløyet inn med helikopter og sluppet ned bak Talibans linjer. Foto: REUTERS/SCANPIX Les mer Lukk

<pMinst 50 væpnede islamister ble drept da pakistanske styrker tok kontroll over en by i Buner-distriktet som Taliban hadde okkupert. </p

Soldatene ble fløyet inn med helikopter og sluppet ned bak Talibans linjer, der de sikret kontrollen over Daggar, hovedstaden i Buner i det nordvestlige Pakistan.

Hæren innledet tirsdag en ny, omfattende luft- og bakkeoffensiv for å stanse Talibans framrykking gjennom Buner mot hovedstaden Islamabad etter at Taliban tidligere i år fikk kontroll over Swat-dalen.

Området rundt Daggar ble bombet av pakistanske fly før soldatene ble sluppet ned og inntok byen, ifølge den pakistanske hærledelsen.

Under operasjonen berget styrkene også 18 av de 70 politifolkene som ble bortført av Taliban dagen før.

De militære mener det er rundt 5.000 opprørere i området og at det kan ta en ukes tid å få dem bort.

Den nye offensiven følger en annen offensiv i Dir i helgen som førte til at 30.000 mennesker ble fordrevet. Ti soldater og 70 opprørere ble ifølge de militære drept.

Slår alarm

Framrykkingen etter at Taliban fikk kontroll over Swat-dalen, har skapt stor nervøsitet i Pakistan og fått alarmen til å gå i USA. Buner er bare vel 100 kilometer fra Islamabad.

USA har i økende grad presset Pakistan til å slå ned på Taliban og kritiserte avtalen mellom som åpnet for at Taliban fikk innføre sharia-lovgiving i Swat-dalen i februar mot å holde fred.

Regjeringen hadde håpet at Taliban skulle være fornøyd med Swat. Men i stedet fikk bevegelsen blod på tann og rykket fram i Malakand i nærheten, inkludert distriktene Buner, Dir og Shangla.

Farlig for Pakistan

USA mener at de islamske ekstremistene er en mye større fare for Pakistan selv enn for erkerivalen India, og setter derfor Pakistan i sentrum for kampen mot terrorisme og al-Qaida.

USA sier at Pakistan med de siste offensivene endelig har valgt en riktig respons på Talibans framgang.

– Vi støtter denne innsatsen, og vi håper den fortsetter, sa Pentagons talsmann Geoff Morrell tirsdag.

Den nye viljen til handling i Buner er gode nyheter for president Barack Obama, en uke før han møter Pakistans og Afghanistans presidenter Hamid Karzai og Asif Ali Zardari i Washington. (©NTB)