25-30 nye smitteprøver til Folkehelseinstituttet

Pandemikomiteen jobber på spreng for å skaffe seg oversikt over omfanget av mulig svineinfluensa. Her er komiteen samlet i Helsedirektoratet onsdag. I forgrunnen to av myndighetenes talspersoner, overlege Bjørn Iversen (t.v.) i Folkehelseinstituttet og helsedirektør Bjørn-Inge Larsen i Helsedirektoratet. (Foto Berit Roald / SCANPIX) Les mer Lukk

<pMellom 25 og 30 nye influensasmitte-prøver kom onsdag inn til Folkehelseinstituttet for testing mot svineinfluensa, opplyste overlege Bjørn Iversen på en pressekonferanse i Helsedirektoratet onsdag.</p

Overlegen i Folkehelseinstituttet la til at enda flere prøver er ventet å komme inn i løpet av dagen.

De elleve prøvene som er tatt av åtte personer som man hittil har mistenkt for å være smittet av svineinfluensa, har vist seg å ikke være av en slik type. Det er dermed ikke konstatert svineinfluensa i verken Norge eller de nordiske land, sa Iversen.

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen sa at Pandemikomiteen etter sitt møte onsdag ikke finner grunn til å anbefale at befolkningen skal bruke munnbind for å verne seg mot smitte. Heller ikke pasienter på sykehus og sykehjem bør bruke slike munnbind.

– Unntatt er om slik bruk er i tråd med de enkelte institusjoners egne rutiner mot dråpesmitte fra nese og munn, sa Larsen (©NTB)