Unntakstilstand i California

En mor og hennes datter har masker for å beskytte seg uvitende om at det ikke hjelper. Foto: Reuters/ Scanpix. Les mer Lukk

<pCalifornias guvernør Arnold Schwarzenegger har erklært unntakstilstand etter at 13 tilfeller av svineinfluensa er påvist i staten.</p

Kjente tilfeller  

* Mexico: Sju bekreftede dødsfall av svineinfluensa. Rundt 150 dødsfall mistenkes å skyldes H1N1-viruset. 1.614 syke holdes under observasjon.

* USA: 52 bekreftede tilfeller. Ingen døde.

* Canada: Seks bekreftede tilfeller. Alle er friske igjen.

* New Zealand: Tre personer er bekreftet smittet etter en reise til Mexico. Åtte andre fra samme reisefølge med samme symptomene, mistenkes smittet.

* Storbritannia: To personer er bekreftet smittet.

* Spania: To personer er bekreftet smittet, 32 mistenkte tilfeller.

* Israel: To personer er bekreftet smittet, ett mistenkt tilfelle.

* Norge: Rundt 10 personer er undersøkt for mulig smitte. Hos noen er mistanken allerede avkreftet, mens andre blir undersøkt videre. Den to år gamle gutten i Vestfold som ble sjekket for smitte, er trolig utenfor mistanke.

* Mulige tilfeller undersøkes i Danmark, Sverige, Hellas, Tsjekkia, Tyskland, Italia og Irland, samt i Australia og Sør-Korea.

(Kilder: Reuters, AFP, BBC, NTB)

Tidligere pandemier

* Verdens helseorganisasjon (WHO) sier utbruddet av svineinfluensa i Mexico kan utvikle seg til en pandemi, en epidemi som rammer over hele verden

* Vi har hatt tre influensapandemier de siste 100 årene: Hong Kong-syken i 1987, Asiasyken i 1957 og Spanskesyken i 1918

* Helseeksperter har fryktet at fugleinfluensaen (H5N1) skulle bli den neste pandemien. Den brøt ut i Hong Kong i 1997 og har siden 2003 smittet 421 mennesker i 15 land. 257 av dem døde. Viruset har imidlertid ikke endret seg slik at det kan smitte fra menneske til menneske. (©NTB)

Hittil er ingen bekreftet døde av influensaen i California, selv om helsemyndighetene undersøker to dødsfall som kan skyldes sykdommen.

Svineinfluensaen fortsetter å spre seg over store avstander. Men tiltak som munnbind og grensekontroll har liten effekt, mener helsemyndighetene i Norge.

Sprer seg via flytrafikk

Svineinfluensaen har med sikkerhet spredt seg til sju land og ser ut til å krysse grenser via internasjonal flytrafikk. I tillegg har seks land, deriblant Norge, mistenkte tilfeller.

New Zealand meldte tirsdag om tre bekreftede og ytterligere åtte sannsynlige tilfeller, mens helsemyndighetene i Israel rapporterte om to bekreftede tilfeller og ett mulig.

Fortsatt er det bare i Mexico at noen har dødd av sykdommen så langt. Ifølge fungerende generaldirektør Keiji Fukuda i Verdens helseorganisasjon (WHO) er det fortsatt bare sju bekreftede dødsfall av svineinfluensa, alle i Mexico.

Ikke reiserestriksjoner

WHO mener at reiserestriksjoner og stengte grenser ikke er veien å gå for å stanse spredningen av svineinfluensaen.

– Grensekontroller virker ikke. Helsesjekk på grensa virker ikke. Reiserestriksjoner hjelper ikke, sa WHO-talsmann Gregory Hartl til pressen i Genève tirsdag.

Som svar på at flere land, deriblant Russland og Kina, har stanset importen av svinekjøtt fra Mexico og USA, sier WHO også at det ikke medfører noen fare å spise svinekjøtt så lenge det er godt nok kokt eller stekt.

– Hvis du tilbereder det riktig, vil det drepe ethvert virus, sier Hartl.

- Kan unngå pandemi

Verdens helseorganisasjon (WHO) mener det er mulig å unngå at svineinfluensaen utvikler seg til en pandemi.

Ifølge fungerende generaldirektør Fukuda må verdens helsemyndigheter likevel forberede seg på det verste.

– Alle land må gjøre seg klare for å bekjempe en pandemi, sier han.

Under en TV-overført kunngjøring opplyste Fukuda at WHO vil rette fokuset mot verdens fattige land, som han mener står i fare for å rammes uforholdsmessig hardt av svineinfluensaen.

Advarer mot munnbind

Mens munnbind er blitt et vanlig syn i Mexicos gater, og den globale etterspørselen har økt voldsomt de siste dagene, advarer norske helsemyndigheter mot å tro at munnbind hjelper mot å bli smittet av svineinfluensa.

Faktisk kan munnbind gjøre deg mer utsatt, sier overlege Bjørn G. Iversen ved Folkehelseinstituttet. Årsaken er at de fleste bruker munnbind på feil måte.

– Man må ta på munnbindet på riktig måte, og man bør skifte det ofte. Hvis ikke blir det fuktig, og det er ikke bra. Dessuten er det mange som er borti munnbindet med fingrene og fikler. Da kan man faktisk bli mer utsatt for smitte, sier Iversen til NTB.

Ingen reiseadvarsler

Norske myndigheter vil ikke offisielt advare folk mot å reise til landene hvor smitten er påvist.

– De foreløpige dataene fra Mexico tyder på at dette ikke blir en av de mest alvorlige pandemier som vi eventuelt kan stå overfor, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.

I Mexico oppgis antall mulige smittede til rundt 2.000, mens over 150 mistenkes å ha dødd av sykdommen. Men antall nye tilfeller ser ut til å gå ned, opplyste helseminister Jose Angel Cordova tirsdag.

I Mexicos hovedstad er det satt i verk mange tiltak for å redusere smittefaren for de 20 millioner innbyggerne. Tirsdag ble det bestemt at folk ikke lenger får lov å spise på restaurant. Men restaurantene får fortsatt servere take away-mat.

Toåring sjekkes

Til nå er 52 tilfeller bekreftet i USA, seks i Canada, to i Spania og to i Storbritannia, der et skotsk par ble smittet på bryllupsreise i Mexico.

I Norge ble en toåring i Vestfold mistenkt for å være smittet, men tirsdag ble mistanken langt på vei avkreftet etter to negative prøver. Åtte-ti andre har vært mistenkt smittet, men flere av disse er strøket av lista.

Både i Asia og Europa falt aksjekursene markant tirsdag som følge av økt bekymring blant investorene over konsekvensene av en mulig global pandemi. Det er særlig selskaper innen reise- og turistnæringen som merker nedgangen. (©NTB)