Tok ladegrep for å skyte på nytt

Politiet pågrep niåringen etter skyteepisoden i Harstad. Foto: Harstad Tidende Les mer Lukk

<pNiåringen som avfyrte skudd ved Kanebogen barneskole i Harstad, måtte ta grep og manuelt lade farens hagle med en ny patron før han kunne fyre av flere skudd.</p

Politiet i Harstad hadde sammen med kommunen og skolen, flere spørsmål enn svar etter den dramatiske hendelsen tirsdag morgen. Hvordan niåringen har kommet seg hjemmefra og til skolen med et ganske stort gevær uten å bli stanset, synes politistasjonssjef Geir Pedersen ved Harstad politistasjon er betenkelig.

Uklare

– Nå bor ikke gutten langt fra skolen, og mye av veien er på en sykkelsti hvor det ikke ferdes mange voksne, men det er likevel spesielt, sier Pedersen til NTB.

To skudd ble avfyrt av gutten som går i 4. klasse. Først et på en idrettsstadion like ved skolen, det andre skuddet inne i skolegården. Våpenet, en hagle kaliber 12, er enkeltløpet, og gutten måtte således manuelt lade geværet med en ny patron etter at det første skuddet var avfyrt. Gutten skal også ha båret på et patronbelte med flere patroner da han ble stanset.

– Vi vet ikke omstendighetene rundt hvordan gutten fikk tak i både gevær, sluttstykke og ammunisjon, men det er noe som vil bli etterforsket, sier Pedersen.

Lærer grep inn

Gutten skal ha vært i konflikt med en noe eldre gutt på skolen, men om dette skal ha vært årsaken til skyteepisoden, er ikke klart. Gutten og hans familie fikk tirsdag ettermiddag bistand av barnevernet og det kommunale hjelpeapparatet.

Før det andre skuddet var avfyrt, kom en kvinnelig lærer til inne i skolegården og fikk tatt geværet fra gutten. Hun skal først ha bedt gutten om å gi fra seg våpenet, men da han ikke umiddelbart etterkom beskjeden, grep kvinnen resolutt inn og tok haglen. Det skal ha vært da det andre skuddet ble avfyrt, til alt hell opp i luften.

Læreren ble utropt til dagens helt av politimester Elisabeth Kaas i Midtre Hålogaland politidistrikt, skriver Harstad Tidende. Også ordfører Helge Eriksen og rektor Asbjørn Sandbakk ved Kanebogen barneskole er lettet over at ingen personer kom til skade.

Foreldre møtes

Opptrinnet på barneskolen med 340 elever skjedde like før det ringte inn til første time tirsdag morgen. Skolen kalte inn foresatte til et møte allerede klokka 10 på formiddagen, men da var det mange som ikke hadde anledning til å møte.

– Det blir et nytt møte på skolen i kveld, og der regner vi med at flere kommer. Mange barn så det som skjedde, og representanter fra det kommunale hjelpeapparatet vil være der, sier Pedersen.

Han understreker at politiet vil etterforske alle sider av saken og treffe de tiltak som blir nødvendige. (©NTB)