– Vi har begrenset med tid

Nobels fredsprisvinner og tidligere visepresident Al Gore. Foto: Scanpix Les mer Lukk

<pNobels fredsprisvinner og tidligere visepresident Al Gore sier at verden raskt må reagere på klimautfordringene i Arktis. Han frykter vi er i ferd med å nå et avgjørende vippepunkt. </p

– Verdens ledende vitenskapsmenn har de siste årene sagt at vi i løpet av et tiår risikerer å gå over et vippepunkt. Hvis avsmeltningen i Arktis kommer til det punktet at permafrosten smelter og frigjør enorme mengder metan til atmosfæren, vil det bli veldig mye mer vanskelig å svare på klimautfordringen. Vi har begrenset med tid, sier Al Gore ved ankomst Tromsø tirsdag.

Gore berømmet utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) for å ha tatt initiativet til den første klimakonferansen noen gang som ser på kryosfæren (verdens isbelagte områder). Ministere fra til sammen 12 ulike land deltar på konferansen tirsdag og ministermøtet i Arktisk Råd onsdag.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier til NTB at han håper møtene i Tromsø får stor betydning både kunnskapsmessig og politisk.

– Fra Tromsø kommer det ut kunnskap og budskap som ingen ansvarlige politikere kan si er uviktige. Det er mange illustrasjoner på global oppvarming. De sterkeste finner vi ved polene. I Tromsø er vi like oppunder nordpolen hvor vi har bevis som bør få politikere til å handle, sier Støre. (©NTB)