- Svineinfluensaen kan komme til Norge

Turister har på seg munnbind mens de blir guidet rundt i sentrum av Mexico by. Både i Storbritannia, Frankrike og New Zealand har alarmen gått etter at personer er kommet hjem fra Mexico med influensalignende symptomer. Folkehelseinstituttet  i Norge frykter at svineinfluensaen kan komme til Norge, men mener at beredskapen til å håndtere eventuelle smittetilfeller er god. FOTO: Scanpix Les mer Lukk

<pFolkehelseinstituttet frykter at svineinfluensaen kan komme til Norge, men mener at beredskapen til å håndtere eventuelle smittetilfeller er god.</p

– Beredskapen er god – og økende. Vi sendte lørdag ut informasjon til alle kommunene og helseforetakene i landet med retningslinjer for hvordan eventuell smitte bør håndteres. I tillegg overvåker vi situasjonen kontinuerlig, sier overlege Bjørn Gunnar Iversen ved Folkehelseinstituttet til NTB.

– Kontakt helsetjenesten

Foreløpig er det bare meldt om tilfeller av svineinfluensa i Mexico og USA. Det rapporteres imidlertid om mulige smittetilfeller i New Zealand, Storbritannia og Frankrike blant folk som har vært på reise i Mexico og USA.

– Dersom folk som har vært i disse landene får feber og luftveissymptomer etter hjemkomst, ber vi dem om å holde seg mest mulig unna andre folk, og om å kontakte helsetjenesten så raskt som mulig, sier Iversen.

Vanligvis bryter sykdommen ut i løpet av én til tre dager etter at man er smittet, men Folkehelseinstituttet har satt en grense på en uke etter hjemkomst for å være på den sikre siden.

Informerer reisende

Ved flere internasjonale flyplasser er det nå innført helsesjekk av reisende som kommer fra de utsatte områdene.

– Dette er ikke aktuelt i Norge. Mange som eventuelt kan være smittet, vil ikke ha rukket å få symptomer ennå når de ankommer Norge. Da er det viktigere å gi god informasjon til dem som har vært i disse landene, slik at de raskt oppsøker helsetjenesten dersom de får symptomer på influensa, sier Iversen til NTB.

Folkehelseinstituttet har i samarbeid med Helsedirektoratet utarbeidet en informasjonsplakat om svineinfluensa. Den vil bli hengt opp på norske flyplasser i løpet av de neste dagene.

Vet lite

Iversen understreker at de foreløpig vet veldig lite om svineinfluensaen og hvor farlig den kan være.

Blant de tilfellene som er registrert i USA, skal sykdomsbildet være mildt. I Mexico meldes det om over 1.000 smittede og 80 døde, men ifølge Iversen er det vanskelig å vite med sikkerhet om dødsårsaken i disse tilfellene virkelig er svineinfluensa.

– Mest sannsynlig er viruset ikke farligere enn vanlig influensa. Det spesielle med svineinfluensaen er at vi vet veldig lite om den. Da er det bedre at vi blåser litt ekstra i luren nå og iverksetter mange tiltak, sier overlegen.

Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærte lørdag kveld utbruddet av svineinfluensa for å være en alvorlig hendelse av betydning for internasjonal folkehelse.