Amerikanerne parkerer bensinslukerne

Tunge tider for amerikansk bilindustri, her representert ved en stengt Chevrolet-forhandler i Arizona. Finanskrisen har ført til at mange amerikanere endrer sine bilvaner, og salget av nye, bensinslukende biler stuper. Foto: REUTERS / Joshua Lott / SCANPIX Les mer Lukk

<pFå ting er vel så rotfestet i amerikansk kultur som bilen. Men finanskrisen har ført til at mange amerikanere endrer sine bilvaner, og salget av nye, bensinslukende biler stuper.</p

I 2006 var det registrert 135,4 millioner personbiler i USA, ifølge statistikk fra det amerikanske kontoret for transportstatistikk.

Store, bensinslukende biler, såkalte SUV’er (forkortelse for Sports Utility Vehicles), har siden 1995 og fram til 2007 utgjort tre firedeler av nybilsalget i USA.

Men nå har trenden snudd. Foreløpige tall for 2008 viser at salget av nye SUV’er er dramatisk redusert. Bensinslukere som Hummer, Nissan Armada, og Dodge Durango er blant de minst solgte modellene.

Tar bussen

Amerikanernes forkjærlighet for bilkjøring har også stagnert, og mye tyder på at den vil være på et lavt nivå en god stund. Det igjen kan få betydning for landets bilindustri, og for etterspørselen etter bensin og diesel.

Nå søker amerikanerne andre måter å komme seg rundt på. Bilkollektiver er blitt populært, og bilutleiefirmaer melder om eksplosiv økning i utleien.

For eksempel har Zipcar, verdens største bildelingsselskap som leier ut biler på både time- og dagbasis, hatt en økning på over 50 prosent i løpet av de siste 12 månedene.

Samtidig økte bruken av kollektivtransport med 4 prosent i 2008 sammenlignet med året før. Det er den største økningen i moderne amerikansk transporthistorie.

– Mange har måttet stramme inn beltet flere hakk, og det har fått innvirkninger på alle deler av livene våre, sier Philip Reid, seniorrådgiver i Edmunds.com, en nettportal for bilentusiaster.

Tilbake til gamle vaner

Flere eksperter og analytikere tror bensinforbruket i USA har passert toppen, og at oljeindustrien og bilprodusentene nå må foreta grunnleggende reguleringer.

Andre igjen mener amerikanerne vil falle tilbake til gamle bilvaner så snart økonomien bedrer seg. Store deler av USA er helt avhengig av bilen, og en bilindustri under hardt press sliter med å møte kravene om å produsere miljøvennlige biler.

– Store, permanente endringer skjer ikke over natten, sier Sam Bullard, økonom i finansinstitusjonen Wachovia Corp. Han mener det vil ta 15 til 20 år før bilparken domineres av miljøvennlige biler med lavt eller intet bensinforbruk.