Våpentekniske bevis kan avgjøre drapssak

DRAP: Stasjonssjef Ove Sem og seksjonsleder Terje Lunde ( til h) ved Sør-Trøndelag politidistrikt under pressekonferanse i forbindelse med drapet. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pVåpentekniske bevis kan bli avgjørende i straffesaken etter drapet på Mahmed Jamal Shirwac i Trondheim i august i fjor.</p

Rettssaken mot tiltalte – en 26 år gammel psykotisk mann – starter i Trondheim tingrett mandag. Han er tiltalt for å ha drept Shirwac med minst 13 skudd, men nekter straffskyld.

Mannens forsvarer – advokat John Christian Elden – har varslet at han vil utfordre politiets indisier, og har tidligere sagt til NTB at det ikke foreligger noen konkrete fellende bevis i denne saken.

Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes er aktor i saken. Han opplyser at både påtalemyndigheten og forsvareren legger til grunn at tiltalte var psykotisk da drapet skjedde, og dermed ikke strafferettslig tilregnelig. Mannen har den siste tiden vært pasient på psykiatrisk sykehus, men han møter i retten.

Psykisk helsevern

Statsadvokaten har i tiltalebeslutningen varslet at det vil bli lagt ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern.

Denne avgjørelsen bygger på rapporten fra de rettspsykiatrisk sakkyndige, Kirsten Rasmussen og Andreas Hamnes. De har konkludert med at tiltalte er psykotisk, og at han også var psykotisk på det tidspunkt drapet skjedde.

Tiltalte bodde i nærheten av drapsstedet. Han hadde flere våpen, og dette bidro til at politiet under etterforskningen rettet søkelyset mot mannen. Han ble pågrepet på Oppdal i Sør-Trøndelag den 11. september i fjor, nesten tre uker etter drapet.

Særdeles skjerpende

Drapet skjedde natt til 26. august, og tiltalen lyder på drap under særdeles skjerpende omstendigheter.

Seksbarnsfaren Mahmed Jamal Shirwac (46) – norsk statsborger, opprinnelig fra Somalia – ble funnet død i døråpningen på sin egen bil i en avsidesliggende del av Ringvålveien nær Heimdal sentrum i Trondheim. Han var påført en rekke skudd som hadde skadet flere indre organer og hjernen, og han døde av forblødning.

Tiltalen mot 26-åringen omfatter også brudd på våpenloven ved at han oppbevarte to håndvåpen og en større mengde ammunisjon.

Det er innkalt 14 vitner i saken. Rettsforhandlingene ventes å vare til 8. mai, men med noen dagers avbrudd fordi forsvareren blir opptatt med en sak i Høyesterett. Retten administreres av konstituert tingrettsdommer Leif Holm. (©NTB)