Sosialdemokratene erklærer valgseier på Island

VANT: Statsminister Johanna Sigurdarsdottir og Sosialdemokratene sier de vant valget på Island. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pSosialdemokratene erklærer seier i valget på Island. Partiet mener Island bør inn i EU for å takle den økonomiske krisen.</p

– Jeg tror dette vil bli vår store seier, sa partileder og statsminister Jóhanna Sigurdardóttir til jublende tilhengere mens stemmene var i ferd med å bli talt opp natt til søndag.

De venstreorienterte regjeringspartiene Sosialdemokratene og De venstregrønne ligger an til å få henholdsvis 31 og 22 prosent av stemmene, ifølge prognoser fra valgkommisjonen etter at 76 prosent av stemmene var talt opp. Dermed ligger de også an til å få flertall av plassene i nasjonalforsamlingen Alltinget.

At Sosialdemokratene beholder rollen som største parti på venstresiden, kan få avgjørende betydning for Islands forhold til EU.

– Hvis vi søker om medlemskap umiddelbart, vil vi kunne innføre euroen i løpet av fire år, sa Sigurdardóttir mens stemmegivningen fortsatt pågikk.

Uenige

De to regjeringspartnerne tar sikte på å fortsette samarbeidet også etter valget. EU-spørsmålet kan bli en utfordring internt i regjeringen, siden De venstregrønne mener Island fortsatt bør stå utenfor unionen og klare seg med EØS-avtalen, slik Norge gjør.

Partiet er likevel enig i at det trengs en debatt om EU-spørsmålet. Rykter om at et nytt banksammenbrudd står for døra, bidro til at forholdet til unionen kom høyt på dagsordenen mot slutten av den islandske valgkampen. EU-tilhengerne mener medlemskap og euro er det eneste som kan redde landet ut av dagens dype økonomiske krise.

Straffet av velgerne

De foreløpige resultatene fra valget bekrefter noe meningsmålingene for lengst har vist: at islendingene er grundig lei det konservative Selvstendighetspartiet, som satt i regjering i 18 år fram til januar i år. Da ble Geir Haarde tvunget til å trekke seg som statsminister, etter langvarige demonstrasjoner mot myndighetens håndtering av finanskrisen.

Valgkommisjonens prognoser tyder på at Selvstendighetspartiet kun vil få 24 prosent av stemmene. Det blir i så fall partiets dårligste resultat noen gang.

– Vi tapte denne gangen, men vi vil vinne igjen senere, sa Selvstendighetspartiets leder Bjarni Benediktsson natt til søndag.

Han sier han hører budskapet fra velgerne klart og tydelig.

– Det er tydelig at vi har mistet tillit, og at vi bare så vidt har begynt å vinne den tilbake.

Tilbakegang

Det var i oktober i fjor at Islands tre største banker i praksis gikk konkurs i løpet av en uke. Verdien på den islandske krona har siden stupt, og landet har måttet be Det internasjonale pengefondet (IMF) om et lån på 10 milliarder dollar.

Både arbeidsløsheten og inflasjonen har gått i været, og IMF anslår at landets økonomi vil krympe med 10 prosent i 2009.

Islands tidligere utenriksminister, Ingibjörg Sólrun Gísladóttir, mener Island bør knytte seg tettere til EU så raskt som mulig. En søknad bør ligge på ministerrådets bord i juni, sier hun ifølge nettstedet Islandsk.no.

I en artikkel i avisa Morgunbladid denne uka skrev hun at det i hennes tid som statsråd ble lagt ned mye arbeid i å forberede at Island kan søke om medlemskap i EU umiddelbart etter at en beslutning om søknad foreligger. (©NTB)