ANC greide ikke to tredels flertall

ANC oppnådde ikke to tredels flertall i valget, men det la ingen demper på feiringen fredag. Landets nye president, Jacob Zuma bak t.h. Foto: REUTERS / Siphiwe Sibeko / SCANPIX Les mer Lukk

<pRegjeringspartiet ANC vant en overlegen seier, men greide ikke å sikre seg to tredels flertall i valget på ny nasjonalforsamling i Sør-Afrika.</p

– Vi vil danne en regjering for alle sørafrikanere, under en president for alle, sa ANC-leder Jacob Zuma i sin seierstale lørdag, etter at det endelige resultatet var offentliggjort.

ANC fikk 65,9 prosent av stemmene, mot nesten 70 prosent i 2004.

Det største opposisjonspartiet, Den demokratiske alliansen, fikk 16,66 prosents oppslutningen, mens ANC-utbryterne i det nye partiet COPE fikk 7,42 prosent.

Valgdeltakelsen var på 77,3 prosent.

Blir president

ANC håpet på å få to tredeler av plassene i nasjonalforsamlingen, noe som ville gjort det mulig for partiet å endre grunnloven på egen hånd.

At partiet har fått absolutt flertall, betyr imidlertid at Jacob Zuma kan være sikker på seier når de folkevalgte skal velge landets neste president i begynnelsen av mai.

– Folket har talt. De har stemt for en bedre framtid for alle, for skikkelig arbeid, kvalitet i utdanningssektoren, tilgang på helsetjenester, tryggere samfunn og utvikling på landsbygda, skriver ANC-lederen i en pressemelding.

Tapte Cape Town

Men på tross av seieren, understreker opposisjonen at ANC har mistet oppslutning sammenlignet med valget i 2004.

Partiet tapte dessuten den viktige provinsen Western Cape til opposisjonen.

Mens ANC feiret seieren i blant annet Johannesburg og Durban, samlet tilhengere av Den demokratiske alliansen seg i Cape Town for å feire sin eneste seier. Western Cape er en provins der det bor flere fargede sørafrikanere enn svarte, noe som er en viktig grunn til den store oppslutningen om opposisjonen.