– Svineinfluensaen kan bli en pandemi

En mexicansk soldat deler ut munnbind til befolkningen i Mexico by. Svineinfluensaen som har tatt livet av 60 mennesker i Mexico kan utvikle seg til en epidemi, frykter Verdens helseorganisasjon WHO. Foto: REUTERS/SCANPIX Les mer Lukk

<pSvineinfluensaen som er påvist i Mexico kan utvikle seg til å bli en pandemi. WHO vurderer å sette opp beredskapen til høyeste nivå.</p

Fakta om svineinfluensa  

* Typebetegnelse: H1N1

* Smitter oftest fra gris til menneske, men kan også smitte fra menneske til menneske

* Nysing, hosting, berøring er vanligste måte å bli smittet på

* Man kan ikke bli smittet av H1N1 ved å spise svineprodukter som er tilberedt ved minst 71 grader

* Symptomer som ved vanlig influensa: plutselig feber, hoste, muskelsmerter, ekstrem utmattethet. Oftere diaré og oppkast enn ved vanlig influensa

* Årets influensavaksine hindrer ikke smitte av H1N1

Kilde: NTB

Lørdag avbrøt WHO-direktør Margaret Chang en reise i USA og dro tilbake til et hastig sammenkalt krisemøte i Genève. Kriseteamet skulle blant annet vurdere å heve beredskapsnivået for pandemier.

Chang betegner situasjonen som alvorlig.

– Den utvikler seg raskt, sa hun før hun gikk i møte lørdag.

Det farlige viruset kan allerede ha tatt livet av minst 62 mennesker i Mexico, mens åtte mennesker er konstatert smittet i USA. Alle åtte er blitt friske igjen.

Verken UD eller Folkehelseinstituttet vil foreløpig fraråde nordmenn å reise til Mexico selv om andre land har innført reiserestriksjoner. Norske borgere som er i Mexico oppfordres til å følge med i lokale medier, være nøye med håndhygiene og unngå store forsamlinger hvor man kommer tett innpå andre mennesker.

Fra menneske til menneske

De 62 som er døde i Mexico, er døde av alvorlig lungebetennelse som følge av en influensalignende sykdom. Hos flere av de døde er viruset H1N1 påvist. Dette er en form for svineinfluensa som kan smitte fra menneske til menneske. Det er derfor WHO frykter viruset kan forårsake en pandemi – en epidemi som rammer over hele verden.

Helsepersonell fryktet det samme da fugleinfluensaen (H5N1) herjet som verst på slutten av 90-tallet og begynnelsen av dette tiåret. Selv om 257 mennesker har dødd av fugleinfluensa siden 2003, har den aldri forårsaket noen pandemi.

Rammer friske ungdommer

Slik ser svineinfluensaviruset H1N1 ut. Bildet er fra en utbrudd i 1976. Foto: REUTERS/SCANPIX

I Mexico har frykten for spredning lammet store deler av dagliglivet. Skoler og museer er stengt. Fotballag spiller for tomme tribuner. Folk som ser syke ut, blir bedt om å gå av busser og T-baner.

Helsemyndighetene i Mexico har til nå registrert over 1.000 smittede. Utbruddet er spesielt bekymringsfullt fordi dødsfallene er registrert i fire ulike regioner. De fleste som har dødd, er dessuten ikke eldre og små barn, som i utgangspunktet har svakere immunforsvar, men relativt friske og unge mennesker.

Selv om mange er livredde for å bli smittet, strømmet folk til nattklubber og barer fredag kveld, men mange danset med munnbind på.

Alle som føler seg syke, bes holde seg hjemme, og folk bør unngå å håndhilse og kysse hverandre på kinnene, lyder oppfordringen fra myndighetene.

Det var først torsdag kveld at Mexico ved hjelp av internasjonale laboratorier oppdaget hvilket virus det var snakk om.

Vurderer tiltak

Kriseteamet som lørdag kveld satt sammen i Genève skulle blant annet vurdere om viruset utgjør en internasjonal helsefare og om WHO skal anbefale tiltak som reiserestriksjoner, handelsrestriksjoner og eventuelt stengte grenser.

Beredskapsnivået for pandemier står nå på 3, som betyr at det er ingen eller liten fare for et nytt virus som kan spres fra menneske til menneske. Det er ventet at dette beredskapsnivået vil bli hevet, men WHO-talsmann Gregory Hartl, sier at det ikke er sikkert at dette blir bestemt allerede på lørdagens møte.

Vanlig influensavaksine vil trolig ikke ha noen beskyttelseseffekt mot H1N1-viruset, mens influensavaksinen Tamiflu synes å være effektiv mot viruset.

– Mexico og USA har store lagre av Tamiflu, sier Hartl.

Fortsatt er mange spørsmål ubesvart.

– Vi er ved starten av et utbrudd. Det er fortsatt mange ting vi ikke vet, sier han. (©NTB)