Nordmenn kan ta svineinfluensaen med seg hjem

FARE: Allerede sjekker man passasjerer fra Mexico City med varmesensitive kameraer for å finne syke passasjerer, men ikke alle flyplasser sjekkes. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pNorske turister kan ta svineinfluensaviruset med hjem, men Folkehelseinstituttet fraråder ikke folk å reise til de områdene hvor viruset er påvist. </p

Råd til reisende  

* Folkehelseinstituttet mener det ikke er grunnlag for å fraråde folk å reise til de områdene hvor det er påvist tilfeller av svineinfluensa, det vil si i Mexico og statene California og Texas i USA.

* Symptomer på svineinfluensa er som ved vanlig sesonginfluensa, det vil si høy feber, kroppsverk, nedsatt allmenntilstand og eventuelt pusteproblemer.

*Reisende til de aktuelle områdene bør være nøye med håndhygiene og unngå store forsamlinger hvor man kommer tett på andre mennesker. Svineinfluensa smitter ikke gjennom mat og det er derfor trygt å spise alle typer kjøtt, også svinekjøtt.

*Det finnes i dag ingen tilgjengelig vaksine for mennesker som har effekt mot den aktuelle typen av svineinfluensa. Den vanlige influensavaksinen vil ikke ha effekt mot svineinfluensa og anbefales ikke. Forebyggende behandling med preparatet Tamiflu® ved reiser til de berørte områdene er ikke anbefalt.

*Reisende som blir syke etter hjemkomst fra de berørte områdene, bør snarest ta kontakt med lege. Unngå å oppholde deg sammen med andre på venteværelset.

*Reisende som oppholder seg i de berørte områdene, bør følge med i lokale media og rette seg etter de råd som gis av de lokale myndighetene. Dersom du får symptomer på influensa under oppholdet, bør du snarest kontakte det lokale helsevesenet.

(Kilde: Folkehelseinstituttet) (©NTB)

– Foreløpig er det ikke meldt om noen tilfeller i Europa eller Norge, men teoretisk sett kan norske turister ta med seg viruset hjem, sier overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet til VG Nett.

Norske helsemyndigheter forholder seg til Verdens helseorganisasjon (WHO) om situasjonen med tilfeller av svineinfluensa i Mexico og USA.

– WHO vurderer i dag ikke utbruddet av svineinfluensa som en pandemi, sier overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

I sine reiseråd skriver instituttet at det på bakgrunn av den aktuelle situasjonen ikke er grunnlag for å fraråde reise til de områder hvor det i dag er påvist tilfeller av human svineinfluensa.

Over 60 døde

Det farlige viruset ser allerede ut til å ha tatt livet av over 60 mennesker i Mexico, mens sju mennesker er konstatert smittet i USA. Alle sju er blitt friske igjen.

En talsmann for WHO sier at tolv av dødsfallene med sikkerhet skyldtes det farlige viruset, men det er mistanke om at sykdommen har tatt livet av i alt 62 personer. Alle pådro seg alvorlig lungebetennelse før de døde.

Forberedt på endringer

Folkehelseinstituttet holder helsetjenesten i Norge informert om situasjonen og gir råd om diagnostisering og behandling dersom det skulle oppstå mistanke om tilfeller i Norge.

– Det arbeides nå med å finne ut mer om det aktuelle viruset, hvor smittsomt det er mellom mennesker og hvilken evne det har til å gi alvorlig sykdom. Sentrale helsemyndigheter i Norge gjennomgår planer og rutiner for å være godt forberedt dersom denne situasjonen skulle endre seg, sier Iversen. (©NTB)