Sponheim vil gi innvandrere grønt kort

TREDJE VEI: Lars Sponheim lanserer en tredje vei til opphold i Norge. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pVenstre-leder Lars Sponheim mener Norge bør åpne for arbeidsinnvandring fra land utenfor EØS-området. </p

– Asylveien til Norge er én mulig vei til Norge. EØS-borgere kan ta en annen vei til Norge. Nå bør vi åpne en tredje vei, utenom asyl og EØS, sier Sponheim til NTB.

Han ser for seg en ordning med grønne kort, etter mønster fra Canada og USA. Hvert år skal et visst antall slike kort deles ut, etter bestemte kriterier.

– La oss si at vi i 2010 ønsker å legge til rette for at 200 mennesker fra afrikanske land får komme til Norge, forutsatt at de har relevant utdanning og er i arbeidsdyktig alder, sier Sponheim.

– Ikke supermennesker

Sponheim understreker at kravene til et grønt kort ikke må være så strenge at kun «supermennesker» får opphold.

– Nei, det må være snakk om alminnelige mennesker som ønsker å skape en framtid for seg selv i Norge. For å bidra til mangfoldet, bør vi ta imot arbeidsinnvandrere fra ulike verdensdeler, sier Venstre-lederen.

I talen for landsmøtet i Stavanger fredag, fortalte Sponheim om møtet med en gammel bekjent fra Landbruksdepartementet.

– Han ga meg følgende råd: Si det som må sies. Og det er nettopp det Venstre skal gjøre. Vi skal være et antipopulistisk parti for grundige prosesser og kompliserte saker. Det skal være substans bak våre spissformuleringer, sa Sponheim.

Mange er kanskje forundret over at Venstre snakker om arbeidsinnvandring fra fjerne verdensdeler, samtidig som andre partier snakker innvandringens skyggesider og faren for massearbeidsledighet.

– Jeg er opptatt av å være ærlig og si det jeg mener. Jeg er ikke opptatt av taktikk i denne sammenhengen. Men jeg er ikke fremmed for at dette treffer liberale hjerter, sier han.

Skremt av Kolberg

Sponheim gikk ikke bare i rette med Frps innvandringspolitikk i landsmøtetalen. Også Arbeiderpartiet og Martin Kolberg fikk sitt pass påskrevet.

– Kolbergs utspill skremte meg. Å snakke om noe så diffust som radikal islam i Norge, blir meningsløst. I denne saken nærmet Arbeiderpartiet seg Frp, og det hele var så alvorlig at stortingspresident Thorbjørn Jagland fant grunn til å rykke ut, sier Sponheim.

Han mener Ap bevisst prøver å skape uklarhet om innvandringspolitikken.

– Dette er ren taktikk fra Arbeiderpartiets side. Ap taler med to stemmer av hensyn til Fremskrittspartiets velgere. Det synes jeg er ufyselig. (©NTB)