Voldsom influensa skaper frykt i Mexico og USA

Minst 16 personer skal så langt ha mistet livet i det voldsomme influensautbruddet som herjer i Mexico. Epidemien har nå spredt seg til USA. FOTO: Scanpix Les mer Lukk

<pEt voldsomt influensautbrudd har ført til minst 16 dødsfall i Mexico. Skoler og universiteter ble fredag stengt av frykt for at viruset skal spre seg.</p

16 personer er døde av influensaviruset, og det er mistanke om at 50 andre dødsfall kan skyldes det samme viruset, sa Mexicos helseminister José Ángel Córdova fredag.

Alle skoler i hovedstadsområdet ble fredag stengt for å hindre smitte. Córdova ber folk om å ikke ta hverandre i hendene eller kysse hverandre når de møtes, og han ber også folk om å unngå store forsamlinger og kollektivtrafikk.

Verdens helseorganisasjon (WHO) kunne samme dag slå fast at det er en ny form for svineinfluensa som har brutt ut. Det er ifølge WHO registrert om lag 800 sykdomstilfeller i Mexico hvor det er mistanke om svineinfluensasmitte.

Det er påvist sju tilfeller av det som ser ut til å være det samme viruset i delstatene California og Texas i USA. Viruset som er påvist i USA, inneholder arvestoff fra fire forskjellige influensatyper.

WHO er bekymret for hvordan viruset vil utvikle seg, men sier det foreløpig ikke er økt fare for en pandemi, det vil si en global epidemi. Om lag én million mennesker døde sist gang verden ble rammet av pandemi, i 1968.

I USA fikk president Barack Obama fredag en full oppdatering om influensautbruddet.

(NTB)