ANC like under to tredelers oppslutning

Tilhengere av ANC og partiets presidentkandidat Jacob Zuma feiret valgseieren i Durban fredag. Da i overkant av 90 prosent av stemmene var talt opp, hadde partiet fått en oppslutning på 66,28 prosent. Partiet må få om lag 66,7 prosent av stemmene for å nå målet om to tredelers flertall i nasjonalforsamlingen. Foto: REUTERS / Mike Hutchings / SCANPIX Les mer Lukk

<pANC er mindre enn et halvt prosentpoeng fra å få to tredelers flertall i nasjonalforsamlingen i Sør-Afrika.</p

Da i overkant av 90 prosent av stemmene var talt opp fredag, hadde partiet fått 66,28 prosent av stemmene. Partiet må få om lag 66,7 prosent av stemmene for å beholde sitt flertall på to tredeler av setene i nasjonalforsamlingen.

– ANC har fått et klart og rungende mandat og kommer til å styre dette landet de neste fem årene, sa Matthews Phosa fra partiledelsen fredag kveld.

ANC (African National Congress) har likevel opplevd tilbakegang fra valget i 2004, da det fikk nærmere 70 prosent av stemmene.

Med et flertall på to tredeler i nasjonalforsamlingen vil ANCs folkevalgte kunne velge sin leder Jacob Zuma til president allerede i mai, og partiet vil også ha makt til å endre grunnloven uten støtte fra andre partier.

Opposisjonens mål har vært å i det minste sørge for at ANC ikke får et slikt flertall.

Det største opposisjonspartiet Democratic Alliance (DA) lå an til å få en oppslutning på i underkant av 16,2 prosent da 90 prosent av stemmene var talt opp. DA vil trolig også bli større enn ANC i provinsen Western Cape.

Congress of the People (COPE), et parti som er dannet av utbrytere fra ANC, lå an til å få 7,5 prosent av stemmene.

Det er bare to uker siden landets høyeste domstol henla en korrupsjonssak mot ANCs leder Jacob Zuma, en sak som lenge har versert i rettsvesenet og som har skapt usikkerhet om Zumas presidentkandidatur.

Zuma har tidligere vært visepresident under Thabo Mbeki, men måtte gå som følge av at en av hans nære medarbeidere ble dømt for korrupsjon.