– Persson kjente til CIA-fly i Sverige

SPANET CIA: Det svenske forsvarsdepartementet bekrefter at de, med tidligere statsminister Göran Persson i spissen, hadde opplysninger om at en fangetransport var på vei fra USA til Arlanda-flyplassen utenfor Stockholm i 2005. FOTO: Scanpix Les mer Lukk

<pRegjeringen til Göran Persson kjente til at CIA brukte Sverige som transittland for transport av mistenkte terrorister, skriver avisen Expressen.</p

Det svenske forsvarsdepartementet hadde opplysninger om at en fangetransport var på vei fra USA til Arlanda-flyplassen utenfor Stockholm i 2005. Forsvaret fikk da i oppdrag å spane på CIA-flyet, skriver Expressen, med henvisning til anonyme kilder.

Opplysningene bekreftes av det svenske forsvaret.

– Vi undersøkte flyet, men gir ingen andre kommentarer, sier Roger Magnergård, pressesjef ved Försvarsmakten, til avisen.

Oppdaget fanger

Etter det avisen erfarer, var hensikten med spaningsoppdraget å fastslå om CIA førte mennesker ut av USA mot deres egen vilje. Under overvåkingen ble det oppdaget at fanger satt i flyet med hette over hodet, uten mulighet til å røre på seg, opplyser en anonym kilde til avisen.

Sveriges tidligere utenriksminister, Laila Freivalds, sa i 2006 til nyhetsbyrået TT at det ikke hadde foregått noen som helst aktivitet med CIA-bakgrunn i Sverige.

Tidligere statsminister Göran Persson sier via sin sekretær at han ikke har noen kommentarer til opplysningene i Expressen.

Bestilt av Säpo

Den eneste tidligere bekreftede opplysningen om CIA-fly på svensk jord, dreier seg om flyet som transporterte de terrormistenkte egypterne Mohammad Alzery og Ahmed Agiza fra Bromma utenfor Stockholm til Egypt i desember 2001. Den transporten var bestilt av det svenske sikkerhetspolitiet Säpo og den svenske regjeringen.

Da amerikanske medier i november 2005 avslørte det amerikanske fengselssystemet som ble brukt i kampen mot terror, vakte det stor oppmerksomhet.

Opplysninger om brutale fangetransporter og hemmelige fengsler som CIA skal ha opprettet i flere østeuropeiske land, førte til utredninger og vanskelige spørsmål til politikere. Det samme gjorde opplysninger om at europeiske myndigheter i større eller mindre grad visste om hvordan CIA brukte europeisk luftrom.

Gransket

Etter en hastig utredning ble det konstatert at det ikke fantes bevis for at CIA-fly hadde landet i Sverige. I februar 2006 svarte alle de nordiske landene i forbindelse med en gransking iverksatt av Europarådet, at det ikke hadde forekommet noen CIA-aktiviteter i Norden.

Men flere nordiske medier kunne bevise at flere fly som i hvert fall tidligere var benyttet av CIA, faktisk hadde landet i Norden. Minst tre av dem landet i Sverige.

Europarådets granskingsleder Dick Marty konstaterte også at det fantes «tungtveiende bevis» for at CIA hadde bruk europeiske flyplasser hundrevis av ganger.