Over 200 millioner dollar til kamp mot pirater
KRISE: – Vi lover å gjøre alt vi kan for å gjenopprette fred i Somalia og få slutt på krisen vi gjennomlever, slik at Somalia kan få fred, sa Somalias president Sharif Sheikh Ahmed. Her sammen med FNs generalsekretær Ban Ki-moon. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk
Til sammen 213 millioner dollar ble lagt på bordet på giverkonferansen for Somalia i Brussel torsdag. Giverne er enige om at en styrking av lov og orden i det lovløse landet er en avgjørende betingelse for en vellykket kamp mot piratvirksomheten som har gjort havet utenfor østkysten av Afrika usikkert.
– Vi lover å gjøre alt vi kan for å gjenopprette fred i Somalia og få slutt på krisen vi gjennomlever, slik at Somalia kan få fred, sa Somalias president Sharif Sheikh Ahmed.
Ahmed, som strever med å bli anerkjent som legitim president, takket det internasjonale samfunnet for dets sjenerøsitet.
Vellykket møte
Både han og FNs generalsekretær Ban Ki-moon var til stede på konferansen og appellerte om hjelp til å gjenopprette ordnede forhold i det krigsherjede landet.
Over 60 land og en rekke internasjonale organisasjoner, som FN, EU, Den afrikanske union (AU) og Den arabiske liga deltok på den storstilte konferansen.
EUs kommissær for utvikling og humanitær hjelp, Louis Michel, kaller konferansen en suksess. Han sa at EU alene har forpliktet seg til å gi 72 millioner euro, en tredel av den totale summen.
EU-tjenestemenn sier at målet er å bygge opp en politistyrke på 10.000 mann og en sikkerhetsstyrke på 5.000 mann i Somalia. I tillegg søkes det om midler til AMISOM-styrken på 4.300 mann som Den afrikanske union (AU) har sendt til landet.
Lovløst land
Konferansen dreide seg ikke først og fremst om piratvirksomheten, men den stadig mer intense virksomheten til somaliske sjørøvere i Aden-bukta har bidratt til å rette søkelyset mot den lovløse situasjonen i landet.
– Om vi bare behandler symptomene, nemlig piratvirksomheten til havs, men ikke de grunnleggende årsakene, som er fattigdom og oppløsning av staten, mislykkes vi, sier EU-kommisjonens president José Manuel Barroso.
Somalia har ikke hatt en fungerende sentralregjering siden diktatoren Siad Barre ble styrtet i 1991, og rivaliserende stammer har siden revet opp alle samfunnets institusjoner. Over en million mennesker har flyktet fra sine hjem.
Det siste året er over 130 skip angrepet av pirater, som har innkassert millionbeløp i løsepenger for å frigi skipene.
Piratvirksomheten har drevet opp forsikringspremiene for internasjonale redere, og andre land har sendt store marinestyrker til området i et forsøk på å beskytte skipsfarten. (©NTB)